ANAF a închis primele cinci luni cu un deficit la colectare mai redus față de cât estima fostul șef al Fiscului la momentul anunțării demisiei

ANAF a închis primele cinci luni cu un deficit la colectare mai redus față de cât estima fostul șef al Fiscului la momentul anunțării demisiei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 iun 2023

ANAF a colectat în primele cinci luni cu circa 8,2 miliarde lei mai puțin față de programul trasat de către Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor Profit.ro. Deși suma este în continuare una îngrijorătoare, situația este ceva mai bună decât cea indicată de fostul șef al ANAF, Lucian Heiuș, la momentul demisiei din funcție, pe data de 29 mai. La momentul respectiv, întrucât luna mai nu era încheiată, Heiuș a indicat o rămânere în urmă de 8,9 miliarde lei pentru primele cinci luni, dar a menționat că respectiva sumă era o estimare.

În mod obișnuit, ANAF are o situație provizorie a veniturilor colectate pentru o lună, abia în primele zile ale lunii următoare, astfel că pentru luna mai, implicit și pentru perioada ianuarie-mai, putea avea o situație abia în iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Autoliv, unul dintre marii producători mondiali de airbaguri și sisteme de siguranță auto, cu peste 10.000 de angajați în România, va închide fabrici în Europa CITEȘTE ȘI Autoliv, unul dintre marii producători mondiali de airbaguri și sisteme de siguranță auto, cu peste 10.000 de angajați în România, va închide fabrici în Europa

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV.

După demisia lui Heiuș, conducerea ANAF a fost preluată de Nicoleta Cîrciumaru, anterior vicepreședinte al ANAF și șef al regionalei București.

Bugetul se confruntă în acest an cu o problemă semnificativă privind colectarea veniturilor, în contextul unei economii cu o evoluție mai slabă. Un impact puternic asupra veniturilor la buget îl are, însă, și evoluția prețurilor din sectorul energetic. Astfel, scăderea prețurilor la energie a condus la încasări mai reduse pentru stat din anumite taxe, mai ales cele introduse special din cauza prețurilor mari.

Deși subiectul tăierilor de cheltuieli a dispărut din discuțiile din spațiul public în ultimul timp, Finanțele lucrează încă la o analiză pentru a identifica măsuri de introdus în scopul diminuării cheltuielilor bugetare, astfel încât să se ajungă cu economiile la 20 de miliarde de lei la bugetul statului. Noi măsuri ar putea fi luate după ce se clarifică rotativa guvernamentală, în funcție de "apetitul" politicienilor, însă această temă și acțiunile rezultate din analiză ar putea rămâne pentru rectificarea bugetară din vară.

Ministerul Finanțelor a anunțat până în prezent execuția bugetară doar pentru primele patru luni. Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 27,35 miliarde lei, 1,72% din PIB, pentru primele patru luni ale anului (ianuarie-aprilie), față de 16,33 miliarde lei, 1,16% din PIB, în perioada similară a anului trecut. Evoluția a fost determinată în principal de creșterea volumului de investiții cu 58%, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 3,57 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România. Deficitul bugetar pentru întreg anul este planificat la 68 miliarde lei, 4,4% din PIB.

Situația colectării prezentată pe 29 mai

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
venituri
colectare
program colectare
program venituri buget
gaura buget