ANAF a colectat în primele cinci luni cu circa 8,2 miliarde lei mai puțin față de programul trasat de către Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor Profit.ro.Deși suma este în continuare una îngrijorătoare, situația este ceva mai bună decât cea indicată de fostul șef al ANAF, Lucian Heiuș, la momentul demisiei din funcție, pe data de 29 mai. La momentul respectiv, întrucât luna mai nu era încheiată, Heiuș a indicat o rămânere în urmă de 8,9 miliarde lei pentru primele cinci luni, dar a menționat că respectiva sumă era o estimare.
În mod obișnuit, ANAF are o situație provizorie a veniturilor colectate pentru o lună, abia în primele zile ale lunii următoare, astfel că pentru luna mai, implicit și pentru perioada ianuarie-mai, putea avea o situație abia în iunie.
După demisia lui Heiuș, conducerea ANAF a fost preluată de Nicoleta Cîrciumaru, anterior vicepreședinte al ANAF și șef al regionalei București.
Bugetul se confruntă în acest an cu o problemă semnificativă privind colectarea veniturilor, în contextul unei economii cu o evoluție mai slabă. Un impact puternic asupra veniturilor la buget îl are, însă, și evoluția prețurilor din sectorul energetic. Astfel, scăderea prețurilor la energie a condus la încasări mai reduse pentru stat din anumite taxe, mai ales cele introduse special din cauza prețurilor mari.