Acord final privind Bugetul UE 2024. Consiliul Uniunii a renunțat la tăierile bugetare și crește alocările în domenii-cheie

Acord final privind Bugetul UE 2024. Consiliul Uniunii a renunțat la tăierile bugetare și crește alocările în domenii-cheie
scris 11 nov 2023

Echipa de negociatori a Parlamentului European, condusă de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), a ajuns, în cursul nopții, la un acord final cu delegația Consiliului Uniunii Europene asupra Bugetului european pentru anul 2024.

Acordul final prevede creșteri de alocări în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova, arat[ un comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor.

Mediul de afaceri, mesaj către Guvern, după scandalul legii pensiilor: Executivul să își asume faptul că nu vor crește taxele în 2024! CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri, mesaj către Guvern, după scandalul legii pensiilor: Executivul să își asume faptul că nu vor crește taxele în 2024!

„Mă bucur că am dus la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut la începutul negocierilor: să avem un buget aprobat la timp, înainte de finalul anului, care să cuprindă suficiente fonduri pentru toate domeniile și prioritățile unde oamenii așteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri. Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obținut creșteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară. Este vorba, așadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar și pentru tinerii fermieri”, a afirmat Siegfried Mureșan, potrivit sursei citate.

„În plus, ținem cont de evenimentele de la granițele noastre”, a continuat eurodeputatul PNL.

„Astfel, creștem alocările pentru Vecinătatea sudică și Estică, inclusiv Republica Moldova. În același timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanității cauzate de cele două războaie de la granița noastră: din Ucraina și din Orientul Mijlociu”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene pentru 2024.

„Mă bucur, de asemenea, că am reușit să convingem Consiliul Uniunii Europene să renunțe la tăierile bugetare propuse la începutul negocierilor. Pentru a gestiona toate noile provocări care au apărut în ultimul timp, precum războiul din Ucraina, din Orientul Mijlociu, criza energetică și inflația, avem nevoie de mai multe resurse, nu mai puține”, a adăugat Mureșan.

Acordul va fi adoptat formal de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în următoarele săptămâni și va intra în vigoare până la începutul anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
bugetul ue
acord
siegfred muresan