Noul guvern promite că va reduce taxarea activităților independente, va menține pragul de impozitare la 500.000 de euro pentru microîntreprinderi, va reduce contribuția la sănătate pentru părinții cu trei sau mai mulți copii, va orienta mai bine facilitățile fiscale în economie, va susține mai puternic prin facilități la impozit cercetarea, va redefini cotele de alocare a impozitului pe venit către autorități locale pentru a susține reducerea decalajelor de dezvoltare. De asemenea, va fi menținută cota unică și apare în continuare ideea impozitării progresive a marilor averi.
Noua coliție de guvernare promite, în programul de guvernare, îndeplinirea tuturor obligațiilor pe capitolul muncă asumate prin PNRR, inclusiv majorarea sumei deductibile pentru pilonul III și IV de pensii, respectiv introducerea salariului bazat pe performanță, pe lângă cel pe oră, majorarea indemnizației pentru mame sau acordarea a cele de-a 13-a alocații pentru copii.
În contextul unui deficit bugetar tot mai mare și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat măsuri care pot schimba semnificativ modul de taxare a salariilor în România. Printre ideile discutate la acest moment este și unificarea impozitului pe venit și a contribuției pentru sănătate într-o singură taxă, măsură care, în teorie, ar simplifica procesul de colectare a taxelor și ar spori transparența, arată Termene.ro.
Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate în numerar și la ghișeele deschise în sediile oricărei instanțe judecătorești, conform unui proiect legislativ promulgat de șeful statului.
Impozitele pentru 13 clădiri din sectorul 1 al capitalei, aflate într-o stare avansată de degradare și care pot pune viața oamenilor în pericol, vor fi majorate.
O lege aprobată de Parlament în noiembrie și care printre alte măsuri prevede și scutirea de impozit, până la 31 iulie 2025, a câștigurilor obținute de persoane fizice din investiții în criptomonede, a fost contestată de către președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. Chiar dacă motivul contestării este doar un amendament intorodus la lege de către UDMR pentru a scapa Institutul Teologic Baptist din București de plata unei decizii de impunere emisă de ANAF, legea rămâne în suspensie până la pronunțarea Curții.
Bucureștenii vor plăti și în 2025 impozite și taxe locale mai mari, acum cu 10,40%, având în vedere rata inflației, potrivit procedurilor din ultimii ani, conform actului aprobat și analizat de Profit.ro.
Bucureștenii vor plăti în 2025 impozite și taxe locale mai mari cu 10,4%, având în vedere rata inflației, potrivit unei hotărâri adoptate în ședința Consiliului General al Capitalei.
Indexarea pensiilor se va stabili prin legea bugetului de stat, iar până atunci se mențin drepturile din decembrie 2024, arată „Ordonanța trenuleț”.
Guvernul va opri tichetele de vacanță, dar și mierea de albine acordată gratuit la acest moment preșcolarilor și elevilor.