Profit.ro a atras atenția de ieri că Legea offshore prevede că regimul fiscal specific al domeniului petrolier offshore, care include și eventuale ″impozite, taxe, contribuții sau tarife aplicabile asupra activelor specifice operațiunilor petroliere desfășurate de titularii de acorduri petroliere, cum ar fi: sonde, platforme marine, conducte, stații de tratare, măsurare, preluare, predare a petrolului″, va fi aplicat pe toată perioada derulării acordurilor petroliere în forma existentă la data de 1 ianuarie 2023, când nu exista impozit pe construcții.
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele 11 luni din acest an a fost de 7.294, în creștere cu 19,95% față de perioada similară din 2023, când au fost înregistrate 6.081 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Deficitul bugetar în termeni ESA, standardul la nivelul UE, se va situa pentru 2024 peste nivelul de 7,9% prevăzut în planul fiscal pe șapte ani agreat cu Comisia Europeană.
Proiectul final al ordonanței trenuleț, prezentat de Profit.ro și care ar urma să fie adoptat luni de Guvernul Ciolacu 2, reinstituie impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, care a mai fost în vigoare în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016. Față de cea aplicată până în urmă cu 8 ani, varianta nouă, ce urmează să fie impusă de la 1 ianuarie 2025, elimină aproape toate fostele excepții.
Guvernul va aproba ca nivelul salariului minim să fie anul viitor 4.050 de lei, așa cum a discutat încă de luna trecută premierul Ciolacu cu patronatele și sindicatele.
Majorarea impozitului pe dividende la 10%, anunțată de Profit.ro în vara acestui an și negată atunci vehement de autorități, care susțineau că documentul de atunci este unul vechi, fără legătură cu planurile actuale, a fost inclusă în ordonanța redactată acum de Guvern privind măsurile fiscal-bugetare gândite pentru 2025.
Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește de la 8% la 10%, prevede proiectul final al "ordonanței trenuleț", cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul viitor, analizat de Profit.ro.
Voucherele de vacanță care vor fi emise în cursul anului 2025 vor fi putea fi utilizate pentru plata a cel mult 800 lei din plata pachetelor de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, prevede ultima fomă a ordonanței cu măsuri fiscal-bugetare discutate la Guvern cu partenerii sociali.
Cea mai recentă variantă a proiectului de OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025, rezultată după discuțiile Guvernului cu partenerii sociali în Consiliul Național Tripartit, prevede în continuare, printre altele, plafonări de salarii și indemnizații pentru bugetari și înghețarea posturilor de la stat. Potrivit unui document obținut de Profit.ro, Guvernul a renunțat, însă, la intenția de a diminua indemnizația de concediu medical (pentru boli obișnuite, nu cea pentru afecțiuni grave) de la 75% din salariu la 65%, iar reducerea sumelor acordate partidelor politice se va face prin diminuarea cu 25% față de suma de anul trecut. De asemena, valoarea voucherelor de vacanță scade la 800 de lei și se acordă dacă valoarea pachetului turistic achiziționat este de cel puțin 1.600 de lei. Nu vor crește în 2025 unele indemnizații, cum sunt cele pentru persoane cu dizabilități și șomaj sau pragul minim al indemnizației pentru creștere copil.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, anunță că s-a decis că bugetarii care doresc să primească tichetul de vacanță de 1.600 de lei trebuie să contribuie la rândul lor din salariu cu 800 de lei, jumătate din valoare.