Varianta luată în calcul, în discuții, de către guvernanți pentru tichetele de vacanță este introducerea unui sistem în care statul va plăti doar 800 de lei, bugetarii urmând să participe cu încă 800 de lei.
Ultima formă a proiectului de OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025, care va intra azi în negocierile din coaliția de guvernare și zilele următoare în consultări cu partenerii sociali, prevede plafonări de salarii și indemnizații pentru bugetari și înghețarea posturilor de la stat. Unele restricții apar pentru prima dată în spațiul public. Este vorba de scăderea indemnizației de concediu medical de la 75% din salariu la 65% și scăderea sumelor primite de partidele politice.
România este un stat eșuat, o țară în colaps financiar, ai cărei guvernanți continuă să construiască bugete fictive și să vină cu pseudo-reforme în timp ce situația se agravează continuu, susține economistul Bogdan Glăvan, care consideră că țatra merge către o criză similară celei care a devastat Grecia în 2012.
Pentru prevenirea, descoperirea și combaterea fraudei fiscale, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au efectuat controale operative și inopinate în perioada noiembrie-decembrie 2024, în zone în care se desfășoară activități de comerț cu bijuterii și amanet, fiind verificați 21 de contribuabili.
Taxele și impozitele locale pe anul 2025 din municipiul Arad au fost majorate cu până la 38%, într-o ședință „de îndată” organizată luni seara la ora 21,00, după ce anterior, la ședința din aceeași zi de la ora 14,00, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că prevedea taxe și mai mari și nu a avut susținere suficientă din partea consilierilor.
Amnistia fiscală a adus la bugetul statului venituri de 6,24 miliarde de lei până în prezent, semnificativ mai mult față de 1,44 miliarde lei la amnistia din 2015 și 1,15 miliarde lei la cea din 2020, potrivit datelor obținute de Profit.ro.
Direcția Antifraudă a ANAF a declanșat acțiuni de control în stațiunile montane, cu scopul de a descuraja evaziunea și a verifica fiscalizarea bunurilor și serviciilor în această perioadă a anului, în care în anumite domenii se rulează sume mari de bani, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
În cadrul acțiunilor operative de control efectuate la nivel național pentru îmbunătățirea conformării voluntare, prevenirea, descoperirea și combaterea evaziunii fiscale, în perioada septembrie - decembrie 2024, inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au constatat abateri pentru sancționarea cărora au aplicat 3.372 amenzi în cuantum de 47,3 milioane lei.
Ministrul propus al Finanțelor, Tánczos Barna, a răspuns azi întrebărilor de la audierea din Comisia de Buget Finanțe a Parlamentului. El a subliniat că până la discuția despre creșterea sau nu a taxelor în 2025, trebuie să se asigure banii pentru plata pensiilor și salariilor.
Viitorul Guvern promite că autoritărțile nu vor mai solicita cetățenilor niciun document emis de alte instituții publice, dar nu indică o dată la care acest lucru ar fi posbile. Programul de guvernare redactat indciă și ivestițuu de 8% din PIB din buget și fonduri europene în 2025 și ăeste 155 miliarde de euro investiții publice în următorii 5 ani.