Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 60,10 miliarde lei, respectiv 3,40% din PIB față de deficitul de 36,91 miliarde lei, respectiv 2,30% din PIB aferent celor cinci luni ale anului 2023, anunță Ministerul de Finanțe.
O eventuală rectificare bugetară va fi efectuată de către Guvern în toamnă, în luna septembrie sau octombrie, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, care a precizat că până atunci se va analiza unde este nevoie de fonduri suplimentare și unde sunt fonduri care nu au fost utilizate.
Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care aduce modificări la procedura e-TVA, conform ultimelor discuții cu mediul de afaceri.
Premierul Ciolacu a ținut, la începutul ședinței de Guvern, să îi atragă atenția ministrului Boloș că modificările privitoare la e-Factura, e-Transport și e-TVA trebuiau mai întâi discutate cu mediul de afaceri, cu cei vizați de acestea.
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut în primele cinci luni din 2024 cu 10,89%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, totalizând 58.876 unități.
Ministerul Finanțelor modifică OUG adoptată săptămâna trecută: 70/2024, adică cea referitoare la procedura e-TVA.
Bonurile de masă nu vor fi luate în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 de lei pentru acordarea sumei de 300 de lei neimpozabili, prevede o modificare legislativă pregătită la nivelul Ministerului Finanțelor.
Ministerul Finanțelor va aduce o serie de modificări semnificative modulului e-TVA, în urma discuțiilor din ziua anterioară cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), anunță ministrul Marcel Boloș. Nota justificativă va fi înlocuită cu o notificare de conformare pentru diferențe, care va avea termen până la data de 25 a lunii următoare, notele de diferențe vor fi prorogate, iar cuantumul amenzilor va fi revizuit. De asemenea, se prevede o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii notificării de conformare privind diferențele e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate.
Profit.ro a scris recent că România primește de la Comisia Europeană o nouă scrisoare cu observații.
Plata de către Ministerul Energiei și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a compensațiilor datorate furnizorilor de energie și gaze pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor nu mai depinde de încasările din supraimpozitarea producătorilor și traderilor, însă doar pentru consumul realizat după 1 aprilie 2024, a decis Parlamentul.