Taxe și Consultanță

CONFIRMARE Finanțele propun o extindere cu 3 luni, până la 1 ianuarie, a termenului până la care nu sunt obligatorii notele justificative privind diferențe la e-TVA și nu se aplică sancțiuni

CONFIRMARE Finanțele propun o extindere cu 3 luni, până la 1 ianuarie, a termenului până la care nu sunt obligatorii notele justificative privind diferențe la e-TVA și nu se aplică sancțiuni

26 iun 2024

Ministerul Finanțelor va propune la discuțiile de astăzi cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), anunțate anterior de Profit.ro, o extindere cu încă 3 luni, până la 1 ianuarie, a termenului deja prevăzut în ordonanța e-TVA adoptată vineri, de la care devine obligatorie transmiterea Notei justificative privind diferențe e-TVA și se aplică sancțiuni. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat pentru Profit.ro că discuțiile privind extinderea până la 1 ianuarie vor viza aceste componente ale e-TVA și nu modulul e-TVA în sine. Fără obligativitatea Notei justificative și fără sancțiuni, e-TVA ar rămâne, în fapt, opțional până la începutul anului următor.

  • CONFIRMARE Guvernul ia în calcul o amânare a obligațiilor e-TVA, prin schimbarea termenelor
    CONFIRMARE Guvernul ia în calcul o amânare a obligațiilor e-TVA, prin schimbarea termenelor
    26 iun 2024

    Ministrul Finanțelor confirmă informațiile Profit.ro conform cărora este posibil să schimbe termenele de aplicare pentru e-TVA, admițând și că va avea în acest sens o discuție cu mediul de afaceri.

  • Guvernul nu susține proiectul PNL de protejare până în 2033 a "cotei unice de impozitare"
    Guvernul nu susține proiectul PNL de protejare până în 2033 a "cotei unice de impozitare"
    26 iun 2024

    Proiectul din Parlament al liberalilor prin care ar urma să fie introdusă în Codul Fiscal o prevedere pentru a proteja în următorii zece ani "cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor" a trecut tacit de Senat, după ce a evitat votul din plen prin retrimiterea pentru raport suplimentar la comisia de specialitate din Senat. Proeictul a primit și punct de vedere negativ de la Guvern, care reproșează că nu se poate lua o astfel de decizie pe un termen atât de lung, mai ales că în PNRR sunt prevăzute reforme ale legislației fiscale, în timp ce sistemul de impozitare prevede la acest moment mai multe cote diferite și nu o cotă unică.