Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, despre ordonanța-trenuleț că reprezintă o reașezare corectă, fermă, în detrimentul statului obez și primul pas către formarea unui stat suplu în slujba cetățenilor. Anul următor este un an la solidarității, a mai spus el, adăugând că nu va permite niciodată ca deficitul bugetar să se realizeze, să se încadreze în limitele impuse, pe seama investițiilor.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, confirmă că deficitul bugetar a depășit 8,5%, estimând că se va opri sub 9%.
Impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată astăzi de Guvern, va fi de 1% din valoarea construcțiilor existente în patrimoniul acestora, față de 1,5%, cât prevedea proiectul de OUG, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Guvernul a adoptat astăzi ordonanța trenuleț cu măsuri fiscale, creșterea impozitului pe dividende la 10%, eliminarea facilităților pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, reducerea treptată a pragului la microîntreprinderi până la 100.000 de euro și reintroducerea taxei pe stâlp. De asemnea, ordonanța prevede înghețarea salariilor din sectorul bugetar, a angajărilor, a unor beneficii sociale și a unor facilități acordate unor categorii. Voucherele de vacanță sunt diminuate la 800 de lei și condiționate de achiziționarea unor pachete turistice cu valoare de cel puțin 1.600 lei. Pensiile sunt înghețate, de asemenea, dar în cazul acestora o decizie privind o posibilă majorare va fi luată odată cu adoptarea bugetului pe 2025. Prezentarea și adoptarea bugetului este anticipată pentru începutul lunii ianuarie.
Premierul Ciolacu a făcut un apel către firme, în contextul adoptării măsurilor din ordonanța de urgență ”trenuleț”, să plătească corect taxele sau ”să plece” și, totodată, să adopte un moratoriu de 6 luni pentru ”înghețarea prețurilor”.
Guvernul va adopta în ședința de astăzi ordonanța trenuleț cu măsuri fiscale și măsuri pentru reducerea sau înghețarea unor cheltuieli bugetare. Astfel, Guvernul elimină toate facilitățile fiscale, reduce gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi, urmând sp fie afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, aliniază impozitul pe dividende la impozitul pe venit, respectiv la 10% și introduce impozitul pe construcții speciale, care se va aplica doar după ce vor fi emise normele și discuții cu marile companii care vor urma să aibe investiții, a declarat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern.
Noua ”taxă pe stâlp” nu se va aplica în primele 3 luni din 2025, cât timp va dura redactarea normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi, au declarat surse guvernamentale, La rândul său, premierul Ciolacu a anunțat că ministrul Finanțelor va discuta cu marile companii din energie cu privire la această taxă.
Premierul Ciolacu va înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care se va ocupa de reducerea cheltuielilor statului cu 1% din PIB anul viitor.
CEO-ul Hidroelectrica, Borbely Karoly, transmite că privește cu ingrijorare impactul măsurilor fiscale, deocamdata aflate în dezbatere publică, asupra mediului de business în general și a principalelor companii ale statului plătitoare de dividende cu un procent de aproximativ 24% din capitalizarea BVB, făcând referire la Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica.
Organizația Romanian Business Leaders, reprezentând peste 1.000 de antreprenori și executivi din mediul de business privat, se revoltă în fața pachetului de măsuri fiscale gândit de Guvern.