EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate

EXCLUSIV Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde de lei. Pragul de 5% ar putea fi depășit în septembrie, prima lună cu pensii majorate
scris 13 sep 2024

Deficitul bugetar, suma pe care statul trebuie să o împrumute și să o adauge la venituri pentru a putea acoperi cheltuielile, a crescut la 4,53% din PIB la finalul lunii august, de la 4,02% (71 miliarde lei) la finalul lunii iulie, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. Nivelul de 4,53% pentru ianuarie - august înseamnă o gaură de 80 de miliarde de lei, în creștere cu 9 miliarde de lei doar în august. Având în vedere că în septembrie bugetul va consemna și impactul pensiilor majorate, iar ANAF are în această lună, istoric, venituri sub medie, probabilitatea este ridicată ca în această lună să fie depășit pragul de 5% din PIB.

Noul reper de deficit bugetar este 6,9% din PIB, estimarea Comisiei Europene din prognoza de primăvară, însă acesta nu a fost anunțat oficial. Tot în septembrie, Guvernul are planificată o rectificare bugetară, care ar putea reașeza ținta de deficit pentru acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

August și, probabil, septembrie sunt luni în care deficitul se adâncește ceva mai accelerat decât în alte luni, întrucât acestea sunt, în fiecare an, printre cele mai slabe luni ca venituri din an.

De exemplu, în august și septembrie ANAF are în plan să strângă în jur de 34,5 miliarde de lei, în timp ce în octombrie (lună ce urmează încheierii de trimestru), colectarea este anticipată la 46 miliarde de lei.

Având în vedere nivelul lunii august, precum și o serie de alte elemente, cum ar fi veniturile sub media lunară din 2024 planificate pentru ANAF, dar și costul cu majorarea pensiilor înregistrat pentru prima dată în septembrie, probabilitatea este ridicată ca deficitul să treacă de 5% în luna septembrie.

5% a fost ținta de deficit bugetar pentru 2024 asumată la începutul acestui an prin legea bugetului.

Marcel Ciolacu: Nu vor fi taxe noi în planul de măsuri pentru reducerea deficitului, încă neprezentat în coaliție. O să continuăm cu digitalizarea CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Nu vor fi taxe noi în planul de măsuri pentru reducerea deficitului, încă neprezentat în coaliție. O să continuăm cu digitalizarea

Plata pensiilor majorate presupune pentru buget un efort de suplimentar de aproximativ 10 miliarde lei în ultimele patru luni ale anului. De la o medie lunară de circa 10,5 miliarde lei, Ministerul Finanțelor trebuie să asigure către Casa Națională de Pensii Publice aproximativ 13 miliarde lei lunar.

Guvernul a anunțat o serie de măsuri - amnistia și reduceri de cheltuieli 

Având în vedere presiunea asupra finanțelor statului pe final de an, Guvernul a anunțat deja o serie de măsuri pentru a aduce venituri suplimentare la buget și pentru a limita cheltuielile. 

În august, au fost discutate măsuri pentru a crește veniturile colectate de către ANAF cu 5 miliarde de lei în acest an, dar și pentru o reducere a cheltuielilor cu alte 5 miliarde de lei.

Până în prezent, a fost adoptată o ordonanță cu o amnistie fiscală și măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar de 2 miliarde de lei.

Amnistia ia în calcul, în termeni cash, venituri suplimentare la buget de circa 9 miliarde de lei în acest an, dar și un cost (din acordarea bonificației) anul următor de 1,1 miliarde de lei. În termeni de deficit ESA, însă, înseamnă un impact de venituri de numai 7,9 miliarde de lei în acest an (ESA, standardul UE, contabilizează cheltuiala de anul următor în acest an).

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanță prevede un impact al măsurilor de reducere a cheltuielilor de 2,05 miliarde lei.

PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Iulian Ardeleanu, director Legislație Fiscală MF: Declarația Unică Inteligentă, adoptată anul acesta și aplicată din 2026 pentru 2025. Va fi eliminat estimatul CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Iulian Ardeleanu, director Legislație Fiscală MF: Declarația Unică Inteligentă, adoptată anul acesta și aplicată din 2026 pentru 2025. Va fi eliminat estimatul

Planul de împrumuturi pentru 2024 a fost rectificat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei

La începutul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025. În timp ce 94,4 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, suma de 122,6 miliarde ar trebui să acopere deficitul și prefinanțare pentru 2025. Dacă ar fi destinată doar deficitului, ar fi echivalentă cu un deficit de 6,94%. În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei.

În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei.

La 217 miliare lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabilește un nou record.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
guvern
executia bugetara
buget
ministerul finantelor