Decizia Guvernului de a elimina facilitățile fiscale în construcții pare că i-a luat prin surprindere pe antreprenori, care nu se așteptau la aceasta de la 1 ianuarie 2025, ci poate în a doua parte a anului.
Autoritățile au început și în acest an să anuleze, conform Codului de Procedură Fiscală, acele creanțe fiscale restante, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei.
Ministrul Finanțelor transmite un mesaj de pe munte, în care reia și ideea că statul are nevoie de un aparat administrativ mai suplu.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spune că deficitul bugetar pe 2024 este prognozat la 8,7% din PIB.
Specialistul în economie Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, identifică zece „pericole” pentru anul 2025, între acestea numărându-se inflația, creșterea fiscalității, dobânzile ridicate, încetinire creșterii economice, instabilitatea politică și extremismul.
Voucherele de vacanță care vor fi emise în cursul anului 2025 vor fi putea fi utilizate pentru plata a cel mult 800 lei din plata pachetelor de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, conform deciziei Guvernului.
Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește în acest an de la 8% la 10%, conform deciziei Guvernului.
Benzina se va scumpi cu 17 bani/l, iar motorina cu 16 bani/l în această prima zi a anului 2025, în urma deciziei Guvernului de actualizare cu rata inflației a accizelor, o scumpire mult mai redusă decât cea din acest an, de 72 de bani/l la motorină și 66 bani/l la benzină, efectuată în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie.
Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care a fost stabilit și salariul minim brut pe economie. În prezent, în sectorul agricol salariul minim este de 3.436 lei. Salariul minim în construcții va rămâne și d ela 1 ianaurie la nivrelul de 4.582 lei, potrivit unor modificări aduse ordonanței trenuleț în ședința de Guvern de luni și obținute de către Profit.ro.
Deficitul bugetar pentru primele 11 luni din acest an, perioada ianuarie-noiembrie 2024, a ajuns la 7,12% din PIB, circa 125,7 miliarde de lei, anunță Ministerul Finanțelor confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.