CIA l-a avertizat pe Barack Obama în august 2016 că piratarea Partidului Democrat a fost ordonată de către președintele rus Vladimir Putin cu scopul de a-idăuna lui Hillary Clinton și a-l ajuta pe Donald Trump să obțină o victorie în alegerile prezidențiale, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează AFP.
Aceste informații au șocat Casa Albă și i-au determinat pe șeffii servciilor americane de securitate să se întâlnească de urgență pentru a stabili cum să reacționeze, scrie News.ro.
Însă, în contextul în care credea că democrata Hillary Clinton avea să câștige alegerile și al unor îngrijorări potrivit cărora președintele Barack Obama ar fi fost perceput ca manipulând alegerile, administrația a a avertizat Moscova, dar a amânat contramăsuri până după vot, dezvăluie în ediția de vinerii ziarul american.
În urma victoriei șocante a lui Trump, oficiali din administrație au regretat faptul că nu au acționat.
CITEȘTE ȘI Trump îl va nominaliza pe proprietarul echipei de fotbal american New York Jets în funcția de ambasador la Londra”Oameni din (cadrul) securității naționale s-au gândit imediat «uau, am greșit (făcând) asta»”, a declarat un fost oficial din cadrul administrației pentru Washington Post.
Potrivit ziarului, imediat ce au sosit informațiile despre Putin, Casa Albă le-a considerat drept o amenințare gravă la adresa securității naționale. Un grup operațional secret în domeniul informațiilor a fost înființat cu scopul de a le consolida și de a propune eventuale răspunsuri.
El nu a putut să facă ceva în legătură cu dezvăluirea stânjenitoare a WikiLeaks a e-mailurilor lui Clinton. A pus accentul pe aflarea faptului dacă Moscova putea să perturbe alegerile de pe 8 noiembrie prin piratarea listelor de alegători sau mașinilor de vot, care ar fi compromis încrederea în rezultatul alegerilor.
Administrația, îngrijorată să nu înrăutățească situația, a lăsat deoparte represaliile și i-a avertizat în mod direct și ferm pe ruși să nu continue.
Cel puțin patru avertismente directe - transmise de către Obama lui Putin, la nivelul șefilor spionajului și prin canale diplomatice - au părut să aibă efect, au declarat oficiali pentru WP. Ei cred că Moscova s-a retras din orice eventuale planuri de a sabota alegerile americane.
”Am apreciat că aveam suficient timp după alegeri, indiferent de rezultatul acestora, pentru măsuri punitive”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul administrației pentru ziar.
Între represaliile avute în vedere inițial, ziarul scrie că în capul unei liste de aflau impunerea unor sancțiuni economice și mai dure Moscovei, divulgarea unor informații care l-ar fi pus pe Putin într-o situație stânjenitoare din punct de vedere diplomatic și lansarea unor atacuri cibernetice asupra infrastructurii ruse.
Însă șocul victoriei lui Trump a atenuat reacția.
Obama a adoptat măsuri considerate ”modeste” la sfârșitul lui decembrie - el a expulzat 35 de ruși și a impus sancțiuni suplimentare.
Potrivit ziarului, Obama a autorizat de asemenea un plan în vederea implantării în sisteme critice ale infrastructurii ruse a unor atacuri cibernetice.
Însă este neclar, scrie ziarul, dacă Trump l-a continuat.