Vodafone merge mai departe în instanță pe tema neîndeplinirii obligației de acoperire a 72 de localități

Vodafone merge mai departe în instanță pe tema neîndeplinirii obligației de acoperire a 72 de localități
scris 23 mai 2018

Vodafone România a făcut apel împotriva unei decizii prin care a fost respinsă cererea de anulare a unei amenzi de 720.000 de lei, aplicată de Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANCOM) în iulie 2016 pentru neîndeplinirea obligației de a acoperi cu rețea 72 de localități, conform unei licențe obținute în 2012.

În iulie 2017, Judecătoria Sector 2 București a respins cererea companiei de anulare a sancțiunii și înlocuirea acesteia cu avertisment scris sau diminuarea cuantumului amenzii.

Urmărește-ne și pe Google News

Vodafone România a invocat în fața instanței că “au existat impedimente legate de obținerea dreptului de acces la proprietăți” și, astfel, nu a reușit să obțină în timp util autorizația de construire, situație ce ar intra în sfera cazului fortuit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, operatorul telecom a susținut în fața judecătorilor că procesul-verbal de sancționare nu a fost întocmit cu respectarea condițiilor legale.

“În ceea ce privește nelegalitatea procesului-verbal, petenta a arătat că este necesară încheierea acestuia la locul săvârșirii faptei contravenționale și în prezența autorului contravenției. Autorul contravenției trebuie să aibă posibilitatea efectivă de a semna fiecare pagină a procesului-verbal de contravenție și să formuleze obiecțiuni”, se arată într-un document consultat de Profit.ro.

Veniturile din servicii ale Vodafone România au crescut cu 2,5%, până la 723,6 milioane de euro CITEȘTE ȘI Veniturile din servicii ale Vodafone România au crescut cu 2,5%, până la 723,6 milioane de euro

Instanța a constat însă că întocmirea procesului-verbal în lipsa petentei nu contravine niciunei dispoziții legale, deoarece legea nu interzice o astfel de modalitate, astfel încât agentul constatator (ANCOM - n.r.) nu avea obligația să trimită contestatoarei (Vodafone Romania - n.r.) o invitație înainte de întocmirea actului de sancționare.

“Cât privește respectarea dreptului la apărare, instanța reține că petenta a avut  posibilitatea să formuleze apărări în fața instanței, prin prezenta plângere”, se mai spune în document.

În privința argumentului cazului fortuit, judecătorii l-au respins pentru că Vodafone România nu a probat că încălcarea dispozițiilor legale nu a fost rezultatul voinței proprii, câtă vreme impedimentele invocate au putut fi înlăturate (pentru un număr de 11 localități fiind obținute autorizațiile de construcție, atât anterior, cât și ulterior scadenței), iar amplasarea elementelor de rețea necesare a constituit alegerea operatorului telecom.

OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru aproape 19 miliarde euro CITEȘTE ȘI OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru aproape 19 miliarde euro

ANCOM a anunțat, în iulie 2016, că a amendat cu suma totală de 900.000 lei operatorii de telefonie mobilă Vodafone, Orange și Telekom Mobile Romania Communications (fost Cosmote) pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio câștigate în urma procedurii de selecție organizate în anul 2012.

În cadrul procedurii, ANCOM a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvențe sub 1 GHz (800 MHz și/sau 900 MHz) – fostul Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate.

Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote - 169, iar RCS&RDS - 57.

Termenul până la care operatorii aveau obligația de a acoperi aceste localități a expirat la 5 aprilie 2016.

Vodafone trebuie să plătească unui client daune morale de 10.000 lei pentru conduită contractuală abuzivă CITEȘTE ȘI Vodafone trebuie să plătească unui client daune morale de 10.000 lei pentru conduită contractuală abuzivă

Începând cu 6 aprilie 2016, Autoritatea a  verificat modul în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile a localităților rurale precizate în licențele primite.

În urma controalelor, ANCOM a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei.

În cazul Orange România, autoritatea a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități și a aplicat o amendă de 120.000 de lei.

Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amendă de 60.000 de lei.

Cei trei operatori sancționați vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenționale către bugetul de stat și să își îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio, se spunea într-un comunicat al ANCOM remis Profit.ro la finele lunii iulie 2016.

Instanță: Vodafone România trebuie să elimine din contracte mai multe clauze abuzive privind durata minimă a contractelor. Vodafone trebuie să modifice contracte CITEȘTE ȘI Instanță: Vodafone România trebuie să elimine din contracte mai multe clauze abuzive privind durata minimă a contractelor. Vodafone trebuie să modifice contracte

În a doua jumătate a anului 2012, ANCOM a organizat procedura de selecție în urma căreia care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz și 2.600 MHz pentru furnizarea de rețele publice de comunicații electronice și de servicii de comunicații mobile – voce și date, până în anul 2029.

Pentru prima dată în România, licențele de utilizare a frecvențelor radio au fost acordate printr-o procedură de selecție competitivă.

Prețul de pornire pentru taxa de licență aferentă fiecărui bloc de frecvențe din cele patru benzi a fost stabilită prin hotărâre de Guvern, taxele de licență stabilite în urma licitației având o valoare totală de 682,14 milioane de euro.

În cadrul procedurii de selecție, fostul Cosmote Romania și-a adjudecat un bloc în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 5 blocuri în banda de 1.800 MHz și 2 blocuri în banda de 2.600 MHz (FDD), iar Orange România a obținut 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 4 blocuri în banda de 1.800 MHz și 4 blocuri în banda de 2.600 MHz (FDD).

Vodafone cumpără firma Evotracking pentru managementul flotelor auto CITEȘTE ȘI Vodafone cumpără firma Evotracking pentru managementul flotelor auto

Operatorul RCS&RDS și-a adjudecat un bloc în banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a câștigat 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 6 blocuri în banda de 1.800 MHz și 1 bloc de 15 MHz în banda de 2.600 MHz (TDD).

Compania 2K Telecom, în procedură de insolvență și controlată de fratele deputattului Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, a câștigat 2 blocuri de 15 MHz în banda de 2.600 MHz (TDD). Ulterior, în toamna anului 2015, această frecvență a fost cesionată RCS&RDS pentru suma de 6 milioane de euro.

Toate licențele de utilizare a spectrului de frecvențe obținute în urma licitației sunt valabile în perioada 2014 – 2029.

Licențele acordate stabilesc în sarcina operatorilor și obligația de a acoperi cu prioritate un număr de 676 de localități nedeservite de rețele de comunicații de bandă largă, termenul limită pentru îndeplinirea acestei obligații fiind 5 aprilie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
ancom
amenda
retea
localitati
litigiu
contestatie
instanta