Vladimir Putin se află într-o vizită de stat în Vietnam, țară căreia Rusia îi furnizează arme de zeci de ani, la o zi după ce a semnat un acord de apărare cu Coreea de Nord care îngrijorează Occidentul, scrie AFP.
Președintele rus i-a mulțumit Hanoi pentru abordarea sa "echilibrată" privind Ucraina, într-un editorial publicat în ziarul Partidului Comunist (CPV), aflat la putere. Rusia și Vietnamul împărtășesc, de asemenea, o lectură "similară" a situației din Asia-Pacific, a susținut el.
Șeful de la Kremlin a sosit miercuri seara la Hanoi de la Phenian, unde Kim Jong Un l-a primit cu mare fast pe liderul pe care îl consideră "cel mai bun prieten" al Coreei de Nord, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele două țări, unite împotriva "hegemoniei" americane, au aprobat un "parteneriat strategic cuprinzător" care prevede o asistență reciprocă "în caz de agresiune" și o posibilă consolidare a "cooperării tehnico-militare", potrivit lui Putin.
Statele Unite și aliații lor se tem că această apropiere continuă ar putea duce la noi livrări de muniții și rachete nord-coreene către Rusia pentru războiul său din Ucraina.
În cadrul celei de-a cincea călătorii în această țară din Asia de Sud-Est, Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu noul președinte, To Lam, și cu secretarul general al Partidului Comunist (CPV), Nguyen Phu Trong, considerat cea mai influentă figură a regimului.
Pe străzile din Hanoi miercuri, prezența steagurilor rusești și a unui important dispozitiv de securitate au fost martori ai primirii pe care demnitarii locali o plănuiesc, este mărturia istoriei îndelungate care unește cele două țări, datând din epoca sovietică.
"Iubim Rusia, eu îi iubesc pe ruși pentru că au fost foarte amabili, oferindu-ne sprijin de mulți ani", a declarat pentru AFP Nguyen Thi Minh, o rezidentă în vârstă de 59 de ani.
Moscova a furnizat arme aliaților săi comuniști în timpul Războiului din Vietnam și, timp de decenii, a ajutat la formarea multor cadre ale PCV, inclusiv a lui Nguyen Phu Trong.
Rusia continuă să vândă Vietnamului o mare parte din armele și echipamentele sale militare, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud, unde Hanoi este îngrijorat de obiectivele expansioniste ale Beijingului.
Chestiunile legate de apărare vor fi discutate, au avertizat analiștii. Cele două țări au un "interes reciproc de a relua vânzările de arme", care au încetinit din 2022, a opinat Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea australiană din New South Wales.
"Dar Vietnamul este paralizat de amenințarea sancțiunilor americane", a adăugat el.
CITEȘTE ȘI Cât va costa primul Ferrari electricPrimindu-l pe Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), Hanoi se expune nemulțumirii partenerilor săi occidentali, în special a Statelor Unite, care consideră Vietnamul, cu o populație de 100 de milioane de locuitori, ca fiind un loc strategic pentru producția de semiconductori.
Anul trecut, președintele chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden au vizitat amândoi Hanoi, care încearcă să mențină o distanță egală între cele două superputeri rivale, conform preceptelor flexibile ale "diplomației sale de bambus", care combină prudența și pragmatismul.
Această politică s-ar putea dovedi din ce în ce mai greu de menținut, a avertizat un expert. Vizita lui Putin reprezintă "un test pentru a vedea cât de departe poate merge diplomația multidirecțională a Hanoiului și dacă aceasta mai este acceptată de celelalte mari puteri", a declarat pentru AFP Huong Le Thu, director adjunct al programului Asia al International Crisis Group.
Vizita lui Vladimir Putin este însoțită de o componentă economică, cu planuri de cooperare sporită în domeniile energiei, tehnologiei, educației și turismului.
De asemenea, Putin urmează să participe și la o ceremonie de depunere de coroane la mausoleul fregatei independenței Ho Chi Minh și la un banchet în teatrul de operă în stil colonial francez. Plecarea sa este programată pentru seara.