Autoritățile americane au pus sub acuzare 15 cetățeni români, printre care Vlad Nistor, fondatorul platformei de tranzacționare criptomonede CoinFlux, pentru rolul acestora în constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi fraudat mii de victime din SUA prin intermediul unei scheme online, cauzând pagube de milioane de dolari.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cei 15 români, alături de un cetățean bulgar și patru americani, sunt acuzați că ar fi orchestrat o schemă “extrem de organizată și de sofisticată”, cu scopul de a fura bani de la victime neavizate din America și ulterior de a spăla fondurile prin intermediul criptomonelor, potrivit lui Brian Benczkowski, Procuror General Adjunct, Divizia Penală a Departamentului de Justiție din SUA.
De asemenea, autoritățile române au pus sechestru asigurător cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă și 2 apartamente), cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro și au ridicat sau indiponibilizat echipamente electronice, autoturisme și sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari americani și 5.500 de franci elvețieni.
Conform rechizitoriului prezentat de procurorii americani, membrii grupării, majoritatea cetățeni români care operau din Alexandria, județul Teleorman, publicau, pe site-uri ca eBay și Craigslist, anunțuri pentru vânzarea de bunuri de mare valoare, inexistente în realitate. Inculpații s-ar fi folosit de identități false sau furate pentru a convinge victimele să cumpere bunurile promovate, trimițându-le apoi facturi cu antetele unor companii reputate, pentru ca tranzacțiile să pară legitime.
În multe cazuri, membrii grupării ar fi pretins că sunt soldați americani pe cale să fie trimiși în misiune, pentru a convinge victimele că au nevoie cât mai repede de bani.
Odată banii trimiși, gruparea ar fi folosit o schemă complexă pentru spălarea fondurilor: membrii din SUA acceptau plata, schimbau banii în monede virtuale și apoi transferau criptomonedele către asociații din străinătate, care le schimbau în bani fiat.
Potrivit procurorilor, cei care se ocupau cu spălarea banilor în afara SUA ar fi fondatorul și directorul general al CoinFlux, Vlad Nistor și cetățeanul bulgar Rossen Iossifov, proprietarul platformei R G Coins.
“Nistor și Iossifov schimbau monedele virtuale în monedă fiat locală pentru membrii din România ai grupării, știind că schimbau bitcoin proveniți din fraude”, arată procurorii americani.
12 dintre cei 16 cetățeni străini puși sub acuzare în dosar au fost extrădați în SUA în vederea judecării, printre aceștia aflându-se și Nistor.
Fondatorul CoinFlux fusese reținut pentru fraudă de autoritățile române în decembrie anul trecut, la cererea autorităților americane.
Platforma de tranzacționare criptomonede CoinFlux, lansată în decembrie 2015, avea la activ tranzacții de peste 200 milioane de euro cu monede virtuale în momentul apariției primelor informații privind investigarea lui Nistor.
În prezent, toate tranzacțiile sunt sistate, conturile CoinFlux fiind blocate.