Viitorul proprietar al combinatului siderurgic Galați creează un nou gigant pe piața oțelului

Viitorul proprietar al combinatului siderurgic Galați creează un nou gigant pe piața oțelului
scris 19 apr 2019

Urmare a aprobării de către Uniunea Europeană a ofertei pentru achiziția combinatului siderurgic Galați și a altor active europene deținute de ArcelorMittal, grupul GFC Alliance, controlat de familia Gupta, va integra noile unități de producție, alături de mai multe afaceri în domeniul oțelului, ingineriei și mineritului, într-o singură entitate globală, ce va cuprinde activele din Marea Britanie, Europa și Australia.

Viitorul conglomerat va fi al treilea mare producător de oțel din Europa și unul dintre primii 10 jucători din industria globală de profil din afara Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News

Noul grup va include toate activitățile din domeniul siderurgic și al ingineriei în Marea Britanie, activitățile siderurgice din Whyalla, o serie de mine de aur și mine de cocs metalurgic din Australia și, odată finalizată tranzacția, cele șapte combinate siderurgice achiziționate prin intermediul Liberty House de la ArcelorMittal în Europa. Afacerile GFG în domeniul reciclării și al materialelor pentru construcții deținute în Australia și SUA nu vor fi incluse în grup.

Cel mai mare producător de mobilă din Italia mută parte din producție în România CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător de mobilă din Italia mută parte din producție în România

În prezent, aceste companii există separat în cadrul GFG Alliance, având un obiectiv de producție de oțel de 20 milioane tone pe an. Achiziția activelor ArcellorMittal din Europa va duce la creșterea cifrei de afaceri a grupului la peste 20 miliarde de dolari și va dubla numărul angajaților, până la aproximativ 30.000.

“În noua structură vom fi un campion global, având capabilități integrate, care va transporta minereu de fier, cocs metalurgic și produse semifabricate din Australia la facilitățile de producție și la oțelăriile globale, cu obiectivul de a deveni una dintre cele mai competitive și complet integrate companii producătoare de minereu și oțel din lume, de la materie primă la produse finite de înaltă calitate”, spune Sanjeev Gupta, președinte executiv al GFC Alliance și fondatorul Liberty House Group.

Comisia Europeană a avizat, miercuri, achiziția mai multor unități de producție deținute de ArcelorMittal de către Liberty House, inclusiv a combinatului siderurgic Galați, cel mai mare din țară.

Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta. Are sediul la Londra și filiale în Dubai, Singapore și Hong Kong. Anul trecut, Gupta a fost indicat de Forbes drept cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții între 2013 și 2017.

Viitorul proprietar al combinatului siderurgic Galați creează un nou gigant pe piața oțelului

Recent, Liberty House a anunțat că vizează creșterea producției anuale de oțel a combinatului de la Galați de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone și investiții de 300 milioane de euro pentru repornirea unui furnal.

Grupul a mai anunțat că va investi în proiecte locale din educație, sport și arte, dar a atenționat că este necesară îmbunătățirea infrastructurii de transport, mai ales în zona porturilor la Dunăre, precum și în ceea ce privește sistemul feroviar.

Plan dezvăluit în Pakistan: România vrea să aducă în țară 500.000 de muncitori pakistanezi CITEȘTE ȘI Plan dezvăluit în Pakistan: România vrea să aducă în țară 500.000 de muncitori pakistanezi

Liberty House face parte din GFC Alliance, grup care mai cuprinde companiile SIMEC, specializată în servicii de infrastructură, Wyelands, care oferă servicii financiare și bancare, JAHAMA, divizia de real estate a grupului și fundația GFG, care are ca obiectiv crearea și retenția de talente în zona de industrie și inginerie.

ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.

În ultimii ani, combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.

Înainte de privatizare, pe platforma de la Galați munceau circa 27.000 de persoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
arcelormittal galati
combinat siderurgic
gfc alliance
liberty house
conglomerat
sanjeen gupta
integrare activitati