Travis Kalanick, CEO al celui mai valoros start-up din lume, Uber, evaluat la nu mai puțin de 68 miliarde dolari, a fost protagonistul unui nou moment jenant pentru compania al cărui nume a devenit sinonim cu activitatea de ride-sharing, dar care recent a ținut prima pagină în presa internațională în urma acuzațiilor că ar permite hărțuirea sexuală a angajaților.
O înregistrare video publicată de Bloomberg îl pune pe șeful și cofondatorul Uber Technologies într-o lumină deloc favorabilă. Kalanick se ceartă cu unul dintre șoferii companiei, care îi spune că pierde bani după ce Uber a redus sumele plătite șoferilor.
"Unii oameni nu vor să își asume responsabilitatea pentru rahaturile lor. Dau mereu vina pe alții pentru tot ce li se-ntâmplă în viață. Mult noroc!", a fost replica dată de Kalanick.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ulterior, șeful Uber a emis un comunicat prin care își cere scuze pentru comportamentul său și pentru lipsa de respect față de șofer.
"Evident, această înregistrare este o răsfrângere a propriei persoane, iar criticile pe care le-am primit reprezintă o reamintire dură că trebuie să îmi schimb fundamental comportamentul și să mă maturizez. Pentru prima dată, sunt pregătit să recunosc că am nevoie de ajutor în ceea ce privește poziția mea de lider și intenționez să îl obțin", a spus Kalanick, citat de Reuters.
Este a doua oară când Kalanick își cere scuze public în tot atâtea luni. În februarie, șeful Uber a anunțat că va lansa o anchetă internă în urma acuzațiilor de discriminare și hărțuire sexuală formulate de o fostă angajată și și-a cerut scuze că a condus compania pe acest drum.
Într-o postare pe blogul personal, Susan Fowler, care a lucrat timp de un an pentru Uber ca inginer de software, descrie o cultură bazată pe discriminare de gen. Fosta angajată spune că ea și alte colege au fost țința mai multor avansuri nedorite din partea șefilor, iar departamentul de resurse umane nu a luat nicio măsură pentru a remedia situația, deși a depus plângere în repetate rânduri. Dimpotrivă, Fowler a fost cea admonestată de lucrătorii de la resurse umane, iar unul dintre managerii împotriva cărora a depus plângere a amenințat-o cu concedierea, deși acest lucru este ilegal.
“Mai târziu mi s-a spus că (cei de la departamentul HR - n.r.) nu au luat nicio măsură pentru că managerul care m-a amenințat avea rezultate foarte bune”, scrie Fowler.
CITEȘTE ȘI Concurentul Uber în București, start-up-ul estonian Taxify, reduce tariful din aplicația de taxiDezvăluirile fostei angajate l-au determinat pe Kalanick să lanseze o investigație internă și să promită că va crește gradul de transparență cu privire la politicile companiei.
Între timp, Uber s-a trezit implicată într-un alt scandal, de data aceasta din cauza tehnologiei folosite de subsidiara de camioane autonome Otto, achiziționată de curând în schimbul a 680 milioane de dolari.
Waymo, fosta Google Car, a dat în judecată Uber și Otto, pe care le acuză că au furat informații confidențiale legate de tehnologia pentru senzori Lidar, dezvoltată de Waymo.