Un nou videoclip prezentat de NASA, realizat la 360 de grade pe baza imaginilor furnizate de observatorul spațial Chandra și alte telescoape, transpune privitorul în locul găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre și îl lasă să experimenteze câteva dintre fenomenele ce au loc în vecinătatea acesteia.
Denumită Sagittarius A (Sgr A), gaura neagră supermasivă din centrul Galaxiei Căii-Lactee are o masă de circa 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Chiar dacă o călătorie până la centrul galaxiei nu este posibilă, oamenii de știință au putut studia această regiune cu ajutorul telescoapelor ce pot detecta lumina în diverse forme, precum raze X și infraroșii.
Simularea video este prezentată din perspectiva găurii negre, iar privitorul poate vedea aproximativ 25 de stele Wolf-Rayet (obiectele albe, pâlpâietoare) și vânturile stelare emanate continuu de acestea (negru-roșu-galben), ce suflă cu viteze de până la 2.000 km/s. Vânturile stelare se intersectează, parte din materialul rezultat în urma ciocnirilor (globuri aurii) fiind ejectat înspre gaura neagră.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stelele Wolf-Rayet sunt stele vechi, masive și foarte strălucitoare, ce orbitează la o distanță de circa 1,5 ani-lumină în jurul centrului galaxiei. Pământul se află la circa 26.000 ani-lumină (aproape 246.000 trilioane de kilometri) de centru.
Filmul NASA prezintă două simulări, ambele cu punctul de pornire acum circa 350 de ani, în timp ce evenimentele surprinse se întind în trecut de-a lungul a 500 de ani.
În prima simulare, Sagittarius A este într-o perioadă de acalmie relativă, ce devine violentă în partea a doua, pe măsură ce gaura neagră expulzează parte din materia atrasă în imediata apropiere de propria forță gravitațională. Aceste izbucniri ocazionale ale Sagittarius A pot duce la disiparea parțială a norilor de gaze produși de vânturile stelare. Exploziile puternice produse recent duc la emisii mai slabe de gaze X în vecinătate comparativ cu izbucnirile mai vechi și mai puțin puternice.
Potrivit cercetătorilor, cea mai recentă izbucnire a Sagittarius A a fost foarte puternică și a început, cel mai probabil, în urmă cu câteva sute de ani. Mai mult, explozia continuă să afecteze zona din jurul găurii negre, în pofida faptului că s-a încheiat în urmă cu circa o sută de ani.