Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE responsabil cu serviciile financiare, a declarat că Uniunea Europeană este în discuții cu autoritățile italiene, întrebat dacă s-a ajuns la o înțelegere privind despăgubirea acționarilor care au investit în băncile falite, naționalizate în 2017 de către statul italian. Potrivit reglementărilor actuale europene, acționarii băncilor își asumă integral pierderile în caz de bail-out.
Statul italian a naționalizat în 2017 mai multe bănci cu probleme financiare, printre care și Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche din lume și a patra ca mărime din Italia. Intervenția s-a făcut după intrarea în vigoare a regulilor europene care au introdus procedura de bail-in, ce stipulează că acționarii sunt primii care înregistrează pierderile, urmați de deținătorii de obligațiuni, în timp ce depozitele garantate sunt protejate.
Guvernul Italiei a ajuns la un acord cu UE pentru o derogare de la regulamentele europene astfel încât acționarii cu venituri de sub 35.000 de euro pe an și cu proprietăți în valoare de sub 100.000 de euro să fie compensați pentru pierderile din investițiile în băncile salvate de stat, potrivit Reuters.
Prezent la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai UE de la București, vicepreședintele Comisiei Vladis Dombrovskis a declarat că există discuții cu autoritățile italiene.
CITEȘTE ȘI România este în cea mai proastă situație din regiune în cazul unei noi recesiuni și cel mai probabil va merge iar la FMI – raport„Despre această schemă de compensare pot confirma că lucrăm îndeaproape și constructiv cu autoritățile italiene și sper să avem rezultate pozitive”, spune oficialul european.
Legislația europeană a fost schimbată după criza financiară, în condițiile în care cele mai multe state au intervenit cu bani publici în salvarea băncilor, ceea ce a dus la creșterea deficitelor și a datoriei guvernamentale.
Bail-out-ul Monte dei Paschi a costat statul italian 3,9 miliarde de euro, în timp ce investitorii au suferit pierderi totale de 4,3 miliarde de euro. Sistemul bancar italian se confruntă cu probleme mari venite din creditele neperformante aflate la un nivel ridicat, în contextul în care economia Italiei a avut printre cele mai reduse rate de creștere din zona euro post-criză și a intrat recent în recesiune. La începutul anului, guvernul anunța că este dispus să salveze banca regională Carige, confruntată cu mari probleme financiare.