Veniturile grupului Telekom România au atins în al doilea trimestru din acest an la nivelul de 242 milioane de euro, în creștere cu 0,4% față de perioada aprilie – iunie din 2015. Profitul operațional înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 22,4%, la 38 milioane de euro, conform datelor publicate joi de grupul german Deutsche Telekom, acționarul majoritar indirect.
Grupul Telekom România include Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) și Telekom Mobile Romania Communications (fostul Cosmote).
Veniturile grupului atinse în T2 sunt superioare cifrelor anunțate de liderul pieței de telefonie mobile, Orange Romania, care a a raportat încasări de 240,5 milioane de euro,
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Segmentul operațiunilor fixe a generat venituri de 136 milioane de euro, în regres cu 4,2% față de perioada aprilie - iunie 2015, în timp ce operațiunile mobile au adus încasări de 106 milioane de euro, superioare cu 7,1% față de cele din trimestrul al doilea din 2015.
Conform datelor grupului german, încasările din vânzări de telefoane și alte echipamente, și nu serviciile de comunicații, au susținut cea mai mare parte a veniturilor obținute de divizia de telecomunicații mobile.
Veniturile din servicii de telecomunicații ale fostului Cosmote au totalizat 81 milioane de euro în al doilea trimestru din acest an, în urcare cu 2,5% față de anul precedent.
În perioada analizată, veniturile din vânzarea de echipamente, telefoane și accesorii au cumulat 25 milioane de euro în T2, cu 25% mai mult față de perioada aprilie – iunie 2015.
Investițiile Telekom Romania au scăzut cu 9% în al doilea trimestru, la 30 milioane de euro, potrivit datelor Deutsche Telekom (DT).
CITEȘTE ȘI Cheltuielile fostului Romtelecom cu salariile au revenit pe plus în 2015, în pofida reducerii personalului. La directori și administratori, trendul e pozitiv în ultimii trei aniÎn prima jumătate a anului, veniturile grupului Telekom România au totalizat 476 milioane de euro, în scădere cu 1,2% față de ianuarie – iunie 2015.
De asemenea, rezultatul EBITDA a coborât cu 27%, la 76 milioane de euro.
Fostul Romtelecom a avut încasări de 263 milioane de euro, cu 6,7% mai puțin față de S1 2015, în timp ce veniturile fostului Cosmote au avansat cu 6,5%, la 213 milioane de euro.
În privința numărului de clienți, pe segmentul de telefonie mobilă, grupul Telekom România avea 1,956 milioane de contracte, cu 33.000 mai multe față de T1, dar sub RCS&RDS, care a anunțat într-o conferință că avea la 31 martie două milioane de abonamente doar pe segmentul rezidențial.
CITEȘTE ȘI Fostul Romtelecom, pierderi de 100 mil. euro în ultimii doi ani. Motivul - deprecierea investiției în fostul CosmotePotrivit grupului german, numărul abonamente câștigate de Telekom România în T2 a scăzut cu 23,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Pe segmentul de cartele preplătite, fostul Cosmote a consemnat un regres de 6,3%, la 3,953 milioane de utilizatori.
Numărul total de clienți pentru telefonia mobilă a coborât cu 1,8%, la 5,909 milioane, tendința fiind negativă în ultimele luni.
În cazul fostului Romtelecom, numărul de linii fixe a coborât cu 5,8%, la 2,029 milioane, în timp ce abonamentele de servicii TV au crescut cu 2,8%, la 1,46 milioane.
La internet, compania a înregistrat un avans de 1,5%, la 1,2 milioane de abonamente.