City Insurance are datorii mari și la Fisc, de peste 18 milioane de lei

City Insurance are datorii mari și la Fisc, de peste 18 milioane de lei
scris 3 mai 2016

Societatea City Insurance, pe care ASF a plasat-o recent în redresare, printr-o decizie contestată însă de acționarul majoritar, datorează ANAF peste 18 milioane de lei, sau aproximativ 4 milioane de euro. Nu este singurul asigurător de pe lista datornicilor, publicată recent de ANAF, acolo unde mai figurează și Astra Asigurări, aflată în faliment, dar și Croma Asigurări, desființată în urmă cu mai mulți ani.

Situația City Insurance este una foarte delicată, societatea înregistrând datorii și către alte instituții, cum ar fi societăți de asigurare din afara țării sau Biroul Asigurătorilor Auto din România, după cum a mai arătat Profit.ro, în exclusivitate.
Urmărește-ne și pe Google News
 
 
 
 
Datoare la Fisc este și Croma Asigurări, firmă căreia fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor i-a ridicat licența de funcționare încă din 2004.
 
În redresare și în conflict cu ASF: se încearcă desființarea asigurătorilor români în favoarea capitalului străin 
 
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015, informație pe care Profit.ro a publicat-o în exclusivitate. De asemenea, activitatea de subscriere a companiei este limitată la 75% din veniturile aferente anului 2015, cu excepția asigurărilor de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.
 
Printre cele mai importante probleme identificate în situația societății sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare, minim 1.

În urma acțiunilor de control, ASF a constat întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România.

De asemenea, City Insurance are o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 - RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători.
 

Totodată, asigurătorul are o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru polițele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeași dată, pentru asigurările de garanții (clasa 15) încheiate pe teritoriul României și în Europa.

City consideră, pe de altă parte, că decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind declanșarea procedurii de redresare este esențial nelegală și profund netemeinică și este parte dintr-un context mai larg al preocupării instituției de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital străin.

Asigurător internațional: RCA în Grecia, povești cu iz de Mafia și servicii secrete

Potrivit ASF, City Insurance are o expunere ridicată și în afara României, unde primele subscrise au atins 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014. Principala zonă de dezvoltare a City în 2015 a fost Grecia, acolo unde a intrat puternic pe piața RCA, după cum a arătat Profit.ro în exclusivitate.

De altfel, City are o tradiție în subscrierile din afara țării, societatea fiind inclusiv cercetată în Italia pentru posibile legături cu Mafia.

Compania a rămas fără drept de a mai subscrie polițe de garanții în Italia, după ce a fost implicată într-un scandal de corupție, alături de persoane care aveau legături cu Mafia, cercetate de procurorii italieni.

A fost achitată, însă a primit interdicția de a mai subscrie pe teritoriul Italiei. Despre afacerile City în Italia și despre legăturile sale, Profit.ro a scris pe larg.

Înființat în anul 1998, asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.

Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. Până de curând, în acționariatul Vivendi s-a mai aflat și un cetățean elevețian de origine română, Florin Dima, al cărui nume a fost amintit de presă în legătură cu foști șefi ai serviciilor secrete din perioada comunistă, dar și cu persoane care ar face parte din așa numitul grup de la Monaco. Printre partenerii de afaceri ai lui Dima a fost și Ion Maticiuc, tatăl lui Codin Maticiuc, personaj cunoscut în lumea mondenă.

La finele anului trecut, City Insurance a ocupat locul 7 după nivelul primelor subscrise, care au atins 502,1 milioane de lei. Asigurătorul avea o cotă de 7,24% din piața asigurărilor generale.

De asemenea, compania se află pe locul 4 în ierarhia asigurătorilor RCA, după Euroins, Carpatica Asig și Asirom VIG. Euroins se află în redresare financiară din octombrie 2015, iar Carpatica Asig a intrat la începutul acestui an în procedură de rezoluție, o premieră pe piața asigurărilor, după ce planul de redresare financiară, inițiat în 2014, a eșuat.
viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
datorii
fisc
lista rusinii
mafia
grecia
italia
asf
redresare
odobescu
adrian nastase