Ungaria a anunțat oficial vineri că nu susține aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), relatează portalul Hungarian Ambiance.
Ministerul pentru Afaceri Externe și Comerț Exterior de la Budapesta, KKM, a precizat că OCDE a discutat o eventuală extindere vineri, la Paris, iar Ungaria a profitat de ocazie pentru a informa Consiliul că nu susține nici candidatura României, nici pe cea a Croației.
În cazul României, motivul este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgul Mureș, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cazul Croației, motivul este scandalul privind compania petrolieră ungară MOL. Zagrebul a emis un mandat de arestare pe numele directorului general al MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat mită în valoare de 10 milioane de euro fostului premier croat Ivo Sanader, în 2008-2009. În urma acestei mite, MOL a achiziționat o parte dintre acțiunile companiei croate din domeniul energiei INA.
Guvernul ungar a decis să își retragă sprijinul față de admiterea României în diverse organizații internaționale, inclusiv OECD, invocând faptul că autoritățile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Premierul Mihai Tudose a comentat, miercuri, la Antena 3, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să "strice în asemenea hal" relațiile diplomatice, urmând ca ministrul Educației și cel de Externe să explice cazul, arătând că totul a fost o problemă de comunicare.
MAE a reacționat afirmând că atitudinea Ungariei este "complet inadecvată, inamicală și contraproductivă".
Aproape 2.000 de persoane au participat miercuri, în fața Prefecturii din Târgu Mureș, la un miting de protest față de desființarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Scandalul privind desființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș are la bază o decizie a Tribunalului Mureș din luna iunie a acestui an, prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Școlar Mureș care reglementa înființarea noii unități școlare.
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în programul de guvernare 2013-2016, scrie Ministerul de Externe. România a reiterat, în 2012, intenția de aderare la organizație prin scrisoarea premierului român din acea perioadă, Victor Ponta, adresată secretarului general al OCDE, Angel Gurria.
Pentru a deveni membru OCDE, România trebuie să primească susținerea tuturor membrilor existenți deja, inclusiv a Ungariei.