Poșta Română vrea să contracteze un credit de peste 53 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de proiectare și construire a unui centru de tranzit în Capitală și dotarea acestuia cu o instalație automată de sortare a trimiterilor poștale. Creditul va fi contractat pe o perioadă de 5 ani.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania va garanta împrumutul cu soldurile creditoare ale conturilor curente prezente și viitoare deschise de Poșta Română la banca finanțatoare, cu terenul din Otopeni pe care va fi construit centrul de tranzit, cu viitoarea clădire a centrului și cu ipotecă asupra instalației automate de sortare a trimiterilor poștale.
Ideea construirii unui centru de tranzit în București a fost menționată pentru prima dată în strategia de restructurare și modernizare a Poștei Române, adoptată prin hotărâre de Guvern în anul 2010.
Proiectul a fost pe agenda șefilor care s-au perindat în ultimii ani la conducerea Poștei Române, dar investiția a rămas la stadiul de intenție.
Spre exemplu, în ultimii doi ani, la conducerea companiei au fost numiți șase directori generali, ultimul în iunie 2018.
CITEȘTE ȘI Poșta se asociază cu o firmă cu acționar din Ungaria și va continua să aducă șoferilor amenda pentru lipsa rovinieteiLipsa unor centre regionale moderne de tranzit a făcut ca Poșta Română să piardă cotă de piață în fața jucătorilor privați, care au profitat din plin de dezvoltarea din ultimii doi a comerțului electronic. Astfel, potrivit datelor ANCOM, Poșta a pierdut în 2018 șefia clasamentului de profil, fiind depășită de Fan Courier, care a urcat la o cotă de piață de 21%.
În schimb, Fan Courier a investit 5 milioane de euro în deschiderea unui centru de tranzit la Brașov și se pregătește să construiască altul în Cluj-Napoca, după ce l-a extins pe cel din Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov) la finele anului 2018.
Profit.ro a anunțat, în primăvară, că Poșta Română caută cea mai bună soluție de finanțare – credit sau leasing - pentru realizarea unui centru de sortare în Capitală, achiziționarea de echipamente de sortare a coletelor pentru centrele din București și Cluj-Napoca, extinderea flotei auto, inclusiv prin mijloace de transport alternative, precum și modernizarea infrastructurii de procesare și stocare IT.
CITEȘTE ȘI Percheziții la Poșta Română din Alba și la angajați, suspectați că nu au livrat corespondență transmisă de instanțele de judecatăCu afaceri de peste un miliard de lei în 2018, Poșta Română are peste 23.500 salariați și o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități. Compania este controlată de Ministerul Comunicațiilor – 93,52% și Fondul Proprietatea – 6,48%.
În primele șase luni ale acestui an, compania a consemnat o cifră de afaceri de 622,2 milioane de lei, de la 568,76 milioane de lei în iunie 2018, iar profitul net a urcat de aproape trei ori, la 29,4 milione de lei, comparativ cu 10,63 milioane de lei la finele primului semestru din anul 2018.