Un fost șef de la Unirea Shopping Center, numit administrator la Astra Asigurări

Un fost șef de la Unirea Shopping Center, numit administrator  la Astra Asigurări
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 20 mar 2016

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări,  l-a numit pe Bogdan Antonescu în  funcția de administrator special al societății falimentare. Antonescu este un vechi om de încredere al acționarului Astra, prezent, la un moment dat, inclusiv în consiliul de administrație al Unirea Shopping Center.

Pentru că Astra nu mai este o firmă de asigurare ci o societate comercială normală acționarul își poate alege conducerea  cu acordul  lichidatorului, fără a cere permisiunea Autorității de Supraveghere Financiară.  Numirea s-a făcut în ultima zi a lunii februarie, după întrunirea Adunării Generale a Acționarilor Astra. Au fost reprezentate, ca acționari cu peste 99% din titluri,  firmele Epsilon Estate Provider și The Nova Group Investments, ambele controlate  de Dan Adamescu.  Bogdan Antonescu, noul administrator special, a fost deja înregistrat la Registrul Comerțului.

Urmărește-ne și pe Google News

El este un mai vechi colaborator al lui Dan Adamescu ocupând, între 2009 și 2013, poziția de membru în consiliului de administrație al Unirea Shopping Center. Antonescu mai apare și în acționariatul a două firme din Moldova controlate de Adamescu, dar și ca administrator și unic acționar al Pharma Trade, firmă al cărei sediu social se află în fostul sediu central al Astra Asigurări. 

Lichidatorul Astra, societatea KPMG Restructuring a semnat hotărârea AGA. Numirea lui Antonescu s-a făcut în baza articolului 52 din legea 85/2014  care arată explicit că, după deschiderea procedurii, Adunarea Generală a Acționarilor societății insolvente trebuie să numească un administrator special. 

Fondul de Garantare a Asiguraților, principalul creditor al Astra, s-a rezumat să arate că decizia AGA este legală, fără să comenteze eventualele ei efecte ale acesteia. “Pentru lămuriri suplimentare în acest sens, recomandăm contactarea lichidatorului judiciar provizoriu desemnat în cauză, respectiv KPMG Restructuring SPRL, Fondul de garantare având doar calitatea de creditor în dosarul de faliment al Societății de Asigurare Reasigurare Astra S.A.”, îndeamnă FGA.

Pe de altă parte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că mai are doar atribuții limitate în ceea ce privește Astra Asigurări, care, după ce i-a fost ridicat a devenit o societate comercială normală care își poate alege singură conducerea. 

" Astra nu mai este societate de asigurare. În consecință, ca și societate comercială, acționarii pot să decidă independent privind proprii conducători, fără să notifice sau să informeze ASF. Ei gestionează problemele curente ale societății, împreună cu lichidatorul. ASF are competențe să avizeze numai conducerea unei societăți de asigurări, ceea ce nu mai este cazul aici. Legea insolvenței prevede numai câteva intervenții punctuale ale ASF cu privire la portofoliul (fostei) societăți de asigurare (cum ar fi prelungirea contractelor de asigurare, avizarea potențialilor cumpăratori de portofolii)", spun cei de la Autoritate. 

Contrapondere la creditori  

Administratorul special nu are rol de decizie în cadrul procedurilor de faliment, însă el poate fi important pentru acționarul societății. Rămas fără dreptul de administrare a companiei falimentare, în acest caz Astra, acționarul nu mai este informat în legătură cu situația financiară a firmei sau cu evoluția procedurilor. Administratorul special funcționează , în acest context, ca un reprezentant al acționarului în procesul decizional.

Veste bună pentru păgubiții Astra Asigurări. Procesul este aproape de final: a primit termen în apel CITEȘTE ȘI Veste bună pentru păgubiții Astra Asigurări. Procesul este aproape de final: a primit termen în apel

Contactați de Profit.ro, reprezentanții KPMG au confirmat că procedura de numire a fost una legală. “ Potrivit legislației în vigoare, rolul administratorului special, în procedura de faliment, este să participe la judecarea actiunilor în anularea unor acte frauduloase, primește raportul final de închidere a procedurii de faliment și situația financiară. De asemenea participă la ședința convocată pentru soluționarea obiecțiunilor și aprobarea raportului final.”, spun cei de la KPMG Restructuring.

După trei luni de la depunerea documentelor, Curtea de Apel București a fixat primul termen pentru judecata apelului formulat în dosarul de faliment al Astra Asigurări. Pe 24 martie s-ar putea confirma definitiv starea de faliment a societății de asigurare.

Potrivit legii, după declararea ca definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către păgubiiți.

Tribunalul București a luat decizia de a confirma starea de faliment a Astra Asigurări pe data de 3 decembrie 2015, însă a publicat motivarea senținței abia pe 21 ianuarie 2016. Apelurile au putut fi motivate abia după această dată.

Avocații contactați de Profit.ro au arătat că, în mod normal, Curtea de Apel București nu are de ce să acorde mai mult de două termene, întrucât situația Astra reiese destul de clar din motivarea instanței de fond, iar faptul că zeci de mii de creditori sunt privați de despăgubire până la dispoziția finală este un argument în plus pentru o judecată rapidă.

În prezent, situația de la Astra Asigurări este neclară, Autoritatea de Supraveghere Financiară luând decizia să nu aprobe planul lichidatorului KPMG conform căruia, portofoliul rămas valid al asigurătorului urma să fie transferat. Potrivit informațiilor Profit.ro, ASF a formulat chiar o contestație către Tribunal în care recomandă înlocuirea lichidatorului din considerente care șin de protecția consumatorilor. KPMG nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile în acest sens.

În august 2015, ASF a decis să ridice licența Astra și să îi ceară falimentul pentru că majorările de capital solicitate nu au fost efectuate. Nevoia de capital suplimentar a fost atunci evaluată la peste 800 de milioane de lei.

În decembrie 2015, Tribunalul București a admis cererea ASF, a confirmat starea de faliment la Astra și a numit ca lichidator provizoriu KPMG Restructuring, fixând, totodată, și un calendar care trebuie respectat de debitoare, de creditori și de lichidator.
În momentul în care a intrat în faliment, Astra mai avea 2,5 milioane de polițe valide și 1,8 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
unirea shopping center
adamescu
kpmg
faliment astra