Monaco, Italia, Elveția, Dubai. Sunt doar câteva dintre destinațiile care încearcă să-i ademenească pe super bogații Regatului Unit înainte de modificările propuse la regimul fiscal al țării, relatează CNBC.
Aproape două treimi (63%) dintre investitorii bogați au spus că intenționează să părăsească Regatul Unit în termen de doi ani sau ”în scurt timp”, dacă guvernul laburist va merge mai departe cu planurile de a elimina o concesie fiscală care datează din perioada colonială, în timp ce 67% au spus că nu ar fi emigrat în Marea Britanie în primul rând dacă ar fi știut de schimbarea fiscală, potrivit unui nou studiu al Oxford Economics, care evaluează implicațiile planurilor, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Regimul non-dom din Regatul Unit este o regulă fiscală veche de 200 de ani, care permite persoanelor care locuiesc în Regatul Unit, dar care au domiciliul în altă parte, să evite plata impozitului pe venit și câștiguri de capital în străinătate timp de până la 15 ani.
În 2023, se estimează că 74.000 de persoane se bucurau de acest statut, în creștere față de 68.900 în anul precedent.
Laburiștii și-au propus luna trecută planuri de abolire a statutului, extinzând un angajament stabilit în manifestul său electoral și intensificând propunerile anterioare ale guvernului conservator anterior de a elimina treptat regimul în timp.
Aceasta vine în momentul în care prim-ministrul Keir Starmer s-a angajat să îmbunătățească corectitudinea și să susțină finanțele publice, anunțuri suplimentare fiind așteptate la începutul săptămânii viitoare, la conferința anuală a Partidului Laburist și în timpul declarației bugetare din toamnă, din 30 octombrie.
Ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, a spus că anularea programului ar putea genera 2,6 miliarde de lire sterline (3,45 miliarde de dolari) pe parcursul următorului mandat al guvernului.
Cu toate acestea, cercetarea Oxford Economics, care a fost realizată la începutul acestei luni în colaborare cu grupul de lobby Foreign Investors for Britain, estimează că modificările vor costa contribuabilii 1 miliard de lire sterline până în 2029/2030.
CNBC a contactat Trezoreria pentru comentarii și nu a primit imediat un răspuns.
”Tragem un semnal de alarmă că acesta este un moment periculos. Dacă guvernul nu ascultă, va pune în pericol veniturile pentru generații”, a declarat Macleod-Miller, CEO al Foreign Investors for Britain, la CNBC.
CITEȘTE ȘI România vrea de două ori mai multe vehicule amfibii AAV-7 decât ceruse inițial. Grecia a anulat achizițiaConform propunerilor, conceptul de ”domiciliu” va fi eliminat și înlocuit cu un sistem bazat pe rezidenți, în timp ce numărul de ani în care banii câștigați în străinătate nu sunt impozitați în Marea Britanie va fi redus de la 15 la patru.
”Este doar o altă lovitură. Nu sunt sigură dacă pleacă cu toții, dar cu siguranță se întreabă și își fac timp pentru a vedea ce se schimbă”, a spus ea.
Un număr record de milionari este așteptat să părăsească Marea Britanie în acest an, potrivit unui raport din iunie al companiei de consultanță în migrație Henley & Partners, care a citat alegerile generale din iulie ca adăugând o perioadă de flux politic post-Brexit.
Se estimează că Marea Britanie va înregistra o pierdere netă de 9.500 de persoane cu valoare netă ridicată în 2024, mai mult de dublu față de 4.200 de anul trecut.
”Este cu siguranță un pericol. Piețele sunt atât de inhterschimbabile în zilele noastre. Este ușor pentru oameni să se mute acasă. Este ușor pentru oameni să își mute afacerile”, a declarat Marcus Meijer, CEO al investitorului imobiliar Mark, pentru CNBC, despre schimbările non-dom, săptămâna trecută.
Printre ofertele alternative disponibile pentru cei ultra bogați se numără scutiri de impozite pe termen nedeterminat în Monaco, Malta și Gibraltar și absența impozitului pe venit, câștiguri de capital și pe succesiune în Dubai.
În Italia și Grecia, regimurile de impozitare unică permit celor bogați să evite plata impozitelor pe activele lor din întreaga lume pentru o taxă anuală de 100.000 de euro timp de până la 15 ani.
Italia și-a dublat luna trecută taxa pentru noii sosiți la 200.000 de euro (223.283 de dolari), într-o mișcare pe care ministrul său a declarat că a fost concepută pentru a evita ”favorurile fiscale” pentru cei bogați.
Cu toate acestea, Macleod-Miller a spus că regimul va rămâne probabil atrăgător pentru cei mai bogați 1% chiar și la o rată puțin mai mare.
”Alte țări simt frica și își promovează în mod activ jurisdicțiile și atrag investițiile și familiile lor”, a spus Macleod-Miller.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Se reduce intervalul în care șoferii pot circula pe Transalpina”Italia este una dintre acele țări care îi curtează pe cei bogați și pare să creadă că dacă îi tratezi bine, ei vor contribui”, a adăugat el.
Imobiliarele de prim rang din Marea Britanie se confruntă cu o lovitură
Acest lucru afectează și piața imobiliară principală din Marea Britanie.
James Myers, director la agenția imobiliară de lux Oliver James din Londra, a înregistrat o creștere a activității de vânzări în așteptarea victoriei laburiste în alegerile din iulie. Dar acum, aproximativ 30% până la 40% dintre clienți scad prețurile solicitate pentru a genera o vânzare mai rapidă.
”Mulți oameni sunt îngrijorați. Ar prefera să iasă acum, înainte să fie prea târziu”, a spus Myers la CNBC, prin telefon.
Mulți dintre clienții multimilionari și multimiliardari ai lui Myers au început deja să se stabilească în Monaco și Dubai, Italia ”devenind un lucru” mai recent, a spus el.
Tranzacțiile de pe piața rezidențială super-prime din Londra, care acoperă locuințe evaluate la 10 milioane de lire sterline și peste, au scăzut cu 22% în anul până în iulie, comparativ cu ultimele 12 luni, potrivit datelor întregii piețe publicate miercuri de agenția imobiliară Knight Frank.
Declinul a fost cel mai pronunțat în proprietățile evaluate la peste 30 de milioane de lire sterline, cu doar 10 vânzări generate, comparativ cu 38 în anul precedent, pe care raportul le-a atribuit unei discreții mai mari a cumpărătorului.
Stuart Bailey, șeful vânzărilor super-prime al Knight Frank pentru Londra, a remarcat că incertitudinea din Declarația de toamnă a înlocuit acum incertitudinea electorală, rezidenții non-dom nefiind singurul grup speriat de schimbările anticipate de taxe ale laburistei.
Cetățenii britanici ultrabogați, care sunt de obicei foarte activi pe piața super-prime, sunt, de asemenea, în modul ”așteptați și vedeți”, înaintea posibilelor modificări ale câștigurilor de capital și ale impozitului pe moștenire.
Urmează TVA pentru școlile private, anunțată anterior.