Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să aplice Asimed Asigurare-Reasigurare o amendă de 50.000 de lei, simultan însă cu retragerea autorizației de funcționare, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii de deschidere a falimentului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Instituția a constatat aproape 40 de abateri de la legislația care reglementează sectorul asigurărilor, printre care lipsa unei conduceri executive începând cu aprilie 2017, insuficiența fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea cerinței minime de capital (MCR) la 31 decembrie 2018 și 31 decembrie 2019, precum și subestimarea primei de rezervă.
Fiecare abatere este însoțită de o sancțiune, respectiv avertisment scris sau amendă. Pentru cele aproape 40 de abateri, amenzile însumează 1,09 milioane de lei. Conform legii, amenzile nu se cumulează, ASF aplicând Asimed amenda cea mai mare, respectiv 50.000 lei.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Asimed nu au răspuns până la acest moment.
CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențialăAsimed și-a început activitatea în 2004, practică asigurări generale (de boală și accidente, sănătate, CASCO, bunuri în tranzit și răspundere civilă generală) și este controlată de Laurențiu Huică, cu o participație de 80,5%. Acționariatul mai include Farmaceutica Galenus Satu Mare - 5,69%, Olfarm Dolj - 4,62%, Hepites Galați - 3,6%, Meduman Maramureș - 2,18%, Imeco București - 1,76% și Heliofarm Constanța - 0,71%, Radu George Cazacincu - 0,48%, Alexandru Cătălin Huică - 0,38% și Farmacom Brașov - 0,07%, potrivit termene.ro.
"ASIMED Asigurare Reasigurare este prezentă pe piața asigurărilor din România din anul 2003, fiind autorizată de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor prin Decizia nr. 3.513. Compania noastră este în continuă creștere și urmărește în permanență satisfacerea nevoilor de pe piața românească de asigurări. Viziunea noastră este să devenim prima alegere a clienților din România în materie de asigurări și dobîndirea statutului de lider", scrie încă pe site-ul companiei.
Potrivit datelor companiei, subscrierile companiei au atins 723.395 lei în 2019, de la 798.813 lei în 2018. Profitul net al Asimed s-a ridicat la 646.663 lei, de la o pierdere de 143.166 lei în 2018.
Date analizate de Profit.ro relevă că societatea și-a încetat activitatea de subscriere la 18 decembrie 2020, la o zi de la adoptarea deciziei de retragere a autorizației.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig câștigă din nou flota de aeronave a TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România. Polița se situează între 2 și 2,5 milioane de dolari"Începând cu data de 18.12.2020, Asigurare-Reasigurare Asimed nu mai încheie polițe de asigurare, conform deciziei ASF. Asigurații care dețin polițe de asigurare aflate în vigoare la momentul emiterii deciziei ASF, au dreptul la următoarele variante: 1. Să opteze pentru păstrarea poliței de asigurare; 2. Să denunțe polița de asigurare și să primească prima de asigurare achitată, corespunzător perioadei rămase din valabilitatea poliței, caz în care asiguratul va trebui să își încheie o altă poliță de asigurare cu un alt asigurăto", este mesajul companiei.
În urmă cu mai puțin de 12 luni, ASF a mai retras autorizația de funcționare a CertAsig și a cerut în instanță declanșarea falimentului, propunere confirmată de instanță.
Piața asigurărilor s-a confruntat și cu falimentul Astra Asigurări (septembrie 2015) și Carpatica Asig (iulie 2016).