Produsul intern brut a crescut cu 5% în termeni anuali, arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică, față de 4,1% în trimestrul 4 din 2018.
Economia a crescut cu 1,3% față de trimestrul 4 din 2018, față de un avans de 1% în ultimele trei luni din 2018, comparativ cu precedentele trei luni (date ajustate sezonier), arată datele publicate de Statistică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a avut a doua mare creștere economică din UE în acest trimestru I.
Analiștii chestionați de Bloomberg estimau o creștere economică de 4,1% în primul trimestru din 2019, în timp ce un chestionar Reuters arăta estimări mai rezervate, de 3,9% pentru avansul din aceeași perioadă.
Datele semnal publicate de INS nu conțin detalii privind contribuțiile aduse de ramurile economiei/categorii de utilizări la formarea produsului intern brut, acestea urmând să fie disponibile începând cu 6 iunie.
Datele cu frecvență mai ridicată au arătat o revenire a consumului în prima parte a anului, impulsionată de creșterea, în continuare, a salariilor cu o dinamică de două cifre.
Statistica a revizuit și datele de creștere economică din trimestrele anterioare, în scădere cu 0,1 puncte procentuale pentru trimestrul 2, comparativ cu primul trimestru din 2018, dar în creștere cu câte 0,1 pp pentru trimestrul 3, respectiv trimestrul 4, față de trimestrele anterioare, la 1,5%, respectiv 1%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marfin Bank își schimbă numeleEconomia a crescut pe tot anul 2018 cu 4,1%, față de 7% în 2017. Guvernul PSD/ALDE și-a bazat bugetul de stat pe o creștere economică de 5,5%, considerată prea optimistă de majoritatea analiștilor, care și-au redus considerabil estimările pentru acest an în jurul unui ritm de circa 3%.
Fondul Monetar Internațional are o prognoză de 3,1% pentru creșterea economică din 2019, în timp ce Banca Europeană pentru Dezvoltare și Comisia Europeană sunt relativ mai optimiste, cu estimări de 3,2%, respectiv 3,5% pentru anul în curs.