ULTIMA ORĂ Guvernul vine cu prelungirea termenului de valabilitate a polițelor de garanții emise de City Insurance. Afectează investițiile publice!

ULTIMA ORĂ Guvernul vine cu prelungirea termenului de valabilitate a polițelor de garanții emise de City Insurance. Afectează investițiile publice!

Inquam Photos

scris 6 mai 2022

Guvernul vrea să prelungească termenul de valabilitate a polițelor de garanții emise de City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor, în prezent în faliment, cu 60 de zile, începând cu 11 mai, dată de la care toate contractele de asigurare ale companiei își vor înceta valabilitatea sub efectul legii, în urma unei decizii a Tribunalului București din februarie 2022, relevă datele analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Aceasta în condițiile în care multe instituții și investiții publice sunt asigurate de City Insurance, fostul lider al pieței locale de asigurări, intrat însă în faliment.

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE ora 13.48 Prelungirea a fost aprobată de Guvern.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Magistrații Tribunalului București au hotărât anterior, în urma unei cereri depusă de Autoritatea de Supravghere Financiară (ASF), deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei CIty Insurance.

În urma deciziei judecătorilor, toate polițele emise de City Insurance își vor înceta valabilitatea la data de 11 mai 2022, respectiv în termen de 90 de zile de la data pronunțării sentinței Tribunalului București, respectiv 90 de zile, conform legii.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Guvernul motivează însă acum prelungirea prin faptul că încetarea valabilității polițelor de garanții emise de City Insurance afectează derularea obiectivelor de investiții finanțate din bani publici.

Sancțiunea rezilierii contractelor trebuie să fie privită ca o masură de ultimă instanță, aplicabilă numai în cazul în care celelalte măsuri contractuale (punere în întarziere, prelungirea termenului de proiectare/execuție, perceperea de penalitati, etc) nu conduc la salvarea contractului. în consecință, rezilierea nu trebuie să reprezinte decat o excepție aplicabilă doar în situația în care un antreprenor, din culpa sa exclusivă, se află în imposibilitatea îndeplinirii obligației de a finaliza obiectivul de investiții.

Ținand cont de faptul că ne aflam în fața unei situații dificile în care culpa neîndeplinirii obligațiilor contractuale nu poate fi considerată o culpă care aparține exclusiv antreprenorilor, măsura rezilierii contractului de achiziție publică motivată de imposibilitatea constituirii/reconstituirii garanției de bună execuție ca urmare a problemelor existente pe piața asigurărilor ar reprezenta o măsură exagerată, cu consecințe grave în procesul de derulare a obiectivelor de investiții finanțate din bani publici”, este argumentul Guvernului.

Prelungirea termenului la 150 de zile este de natură să asigure condițiile optime de realizare a demersului propus inițial, oferindu-se astfel pârghiile legale necesare continuării și finalizării contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale aflate în derulare, evitându-se astfel blocarea implementării unor proiecte majore de investiții, care ar afecta și periclita absorbția fondurilor puse la dispoziția României în cadrul Programului operațional Infrastructură mare 2014 – 2020, cu riscul dezangajării fondurilor alocate prin acest instrument României.

Creșterea accelerată a cotei de piață prin focus agresiv de vânzări, plata unui comision mare către brokeri, cedările în reasigurare, care se situau între 88% și 99,5%, și nerecuperarea sumelor din reasigurarea primelor cedate au fost cauzele care au condus, din punct de vedere operațional, la intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor.

De asemenea, investițiile în active corporale au generat pierderi semnificative, respectiv 42 milioane de lei până la acest moment.

Totodată, un alt motiv al falimentul companiei îl reprezintă pierderile generate de împrumuturile acordate de City Insurance, potrivit concluziilor unei analize preliminare realizată de CITR, lichidatorul judiciar al companiei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Astfel, compania este prezentată că a acordat împrumuturi către societățile afiliate, acestea având șanse reduse de recuperare. Soldul creditelor acordate se ridică la 82 milioane de lei.

City Insurance a achitat dobânzi de 114 milioane de lei pentru împrumuturile contracte, care s-au dovedit a fi fără substanță economică. În plus, compania a achitat către intermediari comisioane de 33 milioane de lei pentru împrumuturi prezentate acum de sursa citată ca fiind fără substanță economică.

Peste 1.600 de creditori s-au înscris la masa credală cu o expunere de peste 8 miliarde de lei. De asemenea, de la deschiderea procedurii, sunt peste 14.000 de litigii în fața instanțelor naționale și internaționale.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Următorii pași în procedura de faliment sunt adunarea creditorilor, întâlnire programată pentru data de 6 mai 2022, evaluarea patrimoniului, demersuri pentru recuperarea creanțelor și valorificarea activelor.

În septembrie 2021, ASF a anunțat a retras autorizația de funcționare și a constatat insolvența City Insurance, cel mai mare asigurător din țară în ultimii trei ani, cu peste 3 milioane de contracte, urmând să ceară instanței deschiderea procedurii falimentului.

La acea dată, disponibilitățile FGA atingeau suma de 622.877.207 lei.

Două luni mai târziu, ASF a estimat că valoarea despăgubirilor solicitate de către creditorii de asigurare ai City Insurance aferente cererilor de plată depuse până la în noiembrie 2021 a fost estimată la aproximativ 530 milioane de lei.

ASF a mai majorat cota de contribuție la FGA și cu ocazia falimentului Astra. Ulterior, a redus cota de contribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
citr
faliment