Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Ministerului Finanțelor Publice o propunere de hotărâre de guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință, pentru o perioadă de 6 luni.
"În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul ASF a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință. Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative", a anunțat președintele ASF, Nicu Marcu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE Viitoarele tarife de referință pot fi văzute AICI. Proiectul de act normativ și nota de fundamentare sunt disponibile AICI și AICI.
"Depășirea nivelului maxim al tarifului de primă prevăzut în anexă de către societățile de asigurare RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei", scrie în proiectul de act normativ.
De ce este important: Chiar dacă este o propunere către Ministerul Finanțelor, în astfel de cazuri opinia ASF este una foarte importantă și decisivă pentru ca propunerea să se transforme în decizie. UPDATE ora 17.07 Cum explica Profit.ro, Ministerul Finanțelor anunță acum că a acceptat propunerea ASF.
„Așa cum am promis, soluțiile care protejeazã populația și companiile sunt principala noastrã preocupare! Având în vedere situația dificilã cu care se confruntã milioane de persoane fizice și juridice, din cauza creșterii foarte ridicate a prețurilor la polițele de rãspundere civilã auto, am decis, împreunã cu Autoritatea de Supraveghere Financiarã și în urma dialogului cu transportatorii și Consiliul Concurenței, promovarea unei hotãrâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primã maxime, plafonate pentru o perioadã de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenței nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile și completãrile ulterioare.
Am convingerea cã va fi adoptat în regim de urgențã de cãtre Guvern, astfel încât efectele sã se reflecte rapid în piața de asigurãri RCA și sã conducã la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraților", transmite Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Subscrierile RCA reprezintă o treime din piața asigurărilor generale și de viață.
De asemenea interesant: Profit.ro a anunțat, în noiembrie 2021, că un grup de deputați PNL și UDMR a depus la Senat o inițiativă legislativă pentru modificarea legislației privind asigurările obligatorii RCA, care prevede plafonarea prețurilor acestor polițe la nivelul tarifului de referință stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Parlamentarii susțin că, în urma "falimentului City Insurance", ceilalți asigurători au "ridicat nejustificat" prețurile la RCA, situație care a condus de foarte multe ori la imposibilitatea reînnoirii polițelor. În plus, ieșirea City Insurance din piață "a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii".
CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmenteProfit.ro a mai anunțat, în decembrie 2021, că autoritățile pregătesc un set de propuneri avansate acum pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurări RCA, precum implementarea unui sistem informatic care să depisteze, prin intermediul informațiilor furnizate de camere video, autovehiculele care circulă fără o poliță RCA valabilă. Sistemul are în vedere interconectarea bazelor de date ale Ministerului de Interne și ale Ministerului Transporturilor.
Dar de ce au crescut prețurile la RCA
City Insurance avea, la finele primului trimestru al acestui an, conform celor recente date publice disponibile, o cotă de 45% pe segmentul RCA, iar, după retragerea autorizației de către ASF, ceilalți asigurători care emit asigurări RCA se confruntă cu un aflux mai mare de clienți și, implicit, mai mult risc preluat în asigurare. Mai mult risc necesită mai mult capital pentru respectarea indicatorilor de solvabilitate și lichiditate.
Suplimentarea capitalului se poate realiza prin infuzii de bani din partea acționarilor sau prin majorări de tarife. A doua variantă este mai facilă, prima necesitând parcurgerea unor etape, cum ar fi convocarea unei ședințe a acționarilor pentru aprobarea operațiunii, apoi avizarea operațiunii de către ASF și în final înregistrarea majorării la Registrul Comerțului.