Uniunea Europeană a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în ultimele ore ale zilei care a marcat un an de la invazia Moscovei în Ucraina, a anunțat vineri seara târziu președinția suedeză a UE, citată de News.ro.
"Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice și mai extinse sancțiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul", a anunțat pe Twitter președinția Consiliului UE.
"UE rămâne solidară cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie", arată mesajul președinției suedeze.
Pachetul include restricții la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum și măsuri împotriva entităților care susțin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia.
CITEȘTE ȘI Rusia avertizează că orice amenințare la adresa soldaților săi din Transnistria va fi considerată un atac împotriva Federației RuseAstfel, cu numai două ore înainte de miezul nopții, statele membre ale UE au reușit să ajungă în cele din urmă la consens după ce Polonia a avut obiecții. Varșovia reproșa că restricțiile propuse pentru importurile de cauciuc rusesc în UE includeau atât de multe excepții și perioade de tranziție atât de lungi, încât nu ar mai avea niciun efect în practică.
Alte țări UE au fost nedumerite de faptul că Varșovia - unul dintre principalii susținători ai Ucrainei - periclita anunțarea unui acord din cauza unui singur element dintr-un pachet mai larg, iar blocul european risca să nu poată anunța sancțiuni într-un moment simbolic, adică în ziua în care se împlinea un an de la invazia rusă.
"Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esențial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocieri, citat de Reuters.
Reprezentanții celor 27 de state membre UE negociau încă de la începutul săptămânii, după ce Comisia Europeană propusese măsurile preconizate săptămâna trecută.
UE spune că acest al zecealea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost conceput pentru a îngreuna finanțarea războiului și pentru a priva Rusia de echipamente tehnice și piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei. De asemenea, sunt sancționate mai multe persoane, între care propagandiști ruși, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia și cei implicați în producția de drone iraniene folosite pe linia frontului.
Mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank și banca online Tinkoff, au fost excluse de la sistemul global SWIFT, toate aceste măsuri urmând să provoace pierderi de peste 10 miliarde de euro în comerțul dintre UE și Rusia.
Acordul din UE pentru sancțiuni a venit după ce Marea Britanie, SUA și Canada anunțaseră deja în cursul zilei pachete similare prin care Rusia este pedepsită pentru războiul declanșat în urmă cu un an. De asemenea, G7, grupul celor mai puternice economii democratice, a luat măsuri pentru extinderea sancțiunilor deja în vigoare.Grupul a anunțat că va lua măsuri fără precedent pentru a slăbi Rusia, promițând măsuri împotriva exporturilor de diamante rusești. G7 a avertizat că țările terțe care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor vor suferi "costuri severe".