TVA va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 va scădea la 19%, au convenit joi liderii partidelor parlamentare. Pentru ca reducerea TVA să fie sustenabilă, taxa pe stâlp și supraaciza vor fi eliminate abia de la 1 ianuarie 2017.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, după întâlnirea cu ceilalți lideri ai partidelor parlamentare, că s-a ajuns la un compromis privind reducerea TVA. Practic, partidele au răspuns îngrijorărilor BNR și Administrației Prezidențiale privind sustenabilitatea spațiului de relaxare fiscală prin menținerea taxelor respective și amânarea reducerii altora.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare Parlamentului, în luna iulie, proiectul de Cod Fiscal prin care TVA era redus la 19%, iar taxa pe construcții speciale, așa numita taxă pe stâlp, și supraacciza la combustili erau eliminate cu 1 ianuarie 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin-Ștefan Marinescu, a explicat atunci că aplicarea Codului în forma inițială ar pune în pericol țintele de deficit structural și deficit bugetar, iar împreună cu o politică a cheltuielilor publice imprudentă, România s-ar putea confrunta cu riscul procedurii de deficit excesiv din partea Comisiei Europene.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a îndemnat și el la prudență în raport cu relaxarea fiscală propusă de Guvern și chiar a afirmat că Executivul mai trebuie să aștepte cu eliminarea unor taxe, precum cea pe construcțiile speciale.
Declrațiile Guvernatorului BNR privind eliminarea taxei pe stâlp
Cum va fi modifcat proiectul de Cod Fiscal în urma acordului partidelor
TVA nu va mai fi redusă direct de la 24% la 19%, reducerea urmând a se face în două trepte: la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de a 1 ianuarie 2017.
Taxa pe construcții speciale și supraacciza la combustibili, propuse a fi eliminate de la 1 ianuarie 2016, vor fi anulate abia la 1 ianuarie 2017. Din categoria taxei pe construcții speciale va fi eliminată însă, de la 1 ianuarie 2016, taxa aferentă construcțiilor speciale din agricultură.
Plafonarea contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii la 5 salarii medii brute pe economie va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017, în ciuda faptului că mediul de afaceri a solicitat ca plafonarea să se facă la 3 salarii medii brute pe economie și de la 1 ianuarie 2016.
Reducerea impozitului de la 16% la 5% în cazul dividendelor plătite între firme va fi, de asemenea, amânată încă un an, astfel încât nu va intra în vigoare, așa cum votase Parlamentul anterior, de la 1 ianuarie 2016, ci de la 1 ianuarie 2017.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, în urma întâlnirii cu reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, că în acest mod deficitul pentru 2016 va rămâne sub 2% din PIB.
Potrivit lui Dragnea, partidele din coaliția de guvernare și cele din opoziție au convenit totodată ca Guvernul să prezinte Parlamentului proiectul bugetului de stat pentru 2016 până la 15 noiembrie.
Dragnea a mai arătat că votul final asupra Codului Fiscal ar trebui dat până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Alte prevederi ale proiectului de Cod Fiscal sunt, începând cu 1 ianuarie 2016, introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri și terenuri, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare a microîntreprinderilor în funcție de numărul de salariați, cote de impozit diferite pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale și includerea veniturilor din investiții financiare în categoria surselor de venit pentru care se aplică contribuții sociale.