Președintele american Donald Trump l-a numit pe neoconservatorul John Bolton, un analist la Fox News, în postul foarte influent de consilier pe probleme de securitate națională la Casa Albă, relatează AFP..
Numirea sa are loc în momentul abordării unor negocieri istorice cu Coreea de Nord și odată cu apropierea unui termen crucial cu privire la viitorul acordului nuclear iranian, căruia acest fost ambasador american la ONU îi este un mare critic, scrie News.ro.
”Sunt fericit să anunț că, începând din 9 aprilie 2018, John Bolton va fi noul consilier pentru securitate națională”, a anunțat joi Trump pe Twitter, odată cu plecarea lui H.R. McMaster, o nouă schimbare importantă în echopa sa, după o cascadă de destituiri și demisii în ultimele luni.
Cunoscut din cauza mustății sale, a gustului provocării și stilului uneori abraziv, John Bolton, în vârstă de 69 de ani, a fost unul dintre liderii ”liniei dure” în cadrul administrației George W. Bush și ambasadorul său la ONU.
CITEȘTE ȘI Circulația rutieră pe A2, închisă între București și Drajna din cauza viscolului puternic și a vizibilității reduseUn susținător înfocat al forței pe scena internațională, el nu este de acord cu președintele septuagenar în toate dosarele. El este un apărător neobosit al Războiului în Irak, pe care Donald Trump nu a încetat să-l critice în campanie.
”Nu mă așteptam la acest anunț în această (joi) după-amiază, dar este, evident, o mare onoare”, a reacționat el, la Fox News, imediat după ce a fost nominalizat.
Cel căruia i s-a reproșat uneori, mai ales la ONU, o lipsă de diplomație, intenționează să-și schimbe stilul la Casa Albă?
”Am opiniile mele și voi avea ocazia să le prezint președintelui”, a răspuns el, apărând necesitatea ca locatarul Casei Albe să abă ”un liber schimb de idei” cu diverși consilieri.
Spre deosebire de secretarul de Stat sau secretarul Apărării, șeful celebrului NSC (National Security Council) nu are nevoie să fie confirmat printr-un vot în Senat pentru a intra în funție.
”CURAJ, JIM MATTIS”
Salutând ”munca extraordinară” a lui H.R. McMaster, Trump a dat asigurări că va rămâne în continuare ”prietenul” său.
Un general de trei stele, H.R. McMaster și-a văzut poziția slăbindu-i, de mai multe săptămâni, printr-o lipsă de susținere evidentă din partea președintelui american, în contextul unor zvonuri cu privire la concedierea sa.
Acest anunț are loc la zece zile după destituirea brutală a secretarului de Stat Rex Tillerson, care urmează să fie înlocuit de directorul CIA Mike Pompeo, și el un republican care susține o linie dură în privința Coreei de Nord și Iranului.
Numirea lui Bolton - al treilea care ocupă acest post de la instalarea lui Trump la putere - a provocat reacții împărțite.
Alesul republican Lee Zeldin, un susținător loial al lui Donald Trump, a prezentat un om ”extraordinar de calificat” pentru post. ”Așadar nu vor mai exista scurgeri (de informații) de la NSC. Cei care au rămas din vremea lui Obama vor pleca, iar echipa își va dubla eforturile”, și-a exprimat el satisfacția.
”Odată cu numirea lui John Bolton, echipa de politică externă a lui Trump va fi cea mai conservatoare și ideologică și cea mai puțin pragmatică din memoria recentă”, a reacționat Aaron David Miller, un diplomat experiemntat care a lucrat în administrațiile democrată și republicană.
”Curaj, Jim Mattis”, a adăugat el, referindu-se la șeful Pentagonului, considerat de un număr de analiști ca fiind reprezentantul vocii moderației în echipa Trump, mai ales în privința Coreei de Nord și Iranului.
Richard Haass, președintele Centrului de cercetare Council on Foreign Relations (CFR), și-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea fostului ambasador de a se adapta la postul de consilier influent al liderului primei puteri mondiale.
”Un consilier pe teme de securitate națională trebuie să fie intermediarul onest care se asigură că președintele poate să examineze totul din toate punctele de vedere. Însă el este un consilier care are punctele lui de vedere (...). Problema care se pune este dacă Bolton are caracterul și capacitatea de judecată necesare acestui post”.
H.R. McMaster, care a plecat de la Pentagon în februarie 2007 și l-a înlocuit pe Michael Flynn, obligat să demisioneze din cauza contactelor sale cu oficiali ruși în timpul campaniei prezidențiale, va părăsi viața publică.
”După 34 de ani în serviciul țării noastre, mă voi retrage din armată începând din această vară”, a anunțat el, într-un scurt comunicat.