Invite Systems, Cancom Romania (fosta Kapsch BusinessCom) și Trencadis Corp vor furniza Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) echipamente, licențe și soluții de securitate cibernetică pentru realizarea proiectului "Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental", finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a contractelor se ridică la 41,72 milioane de lei, fără TVA, pentru 28 luni.
Bugetul procedurii a fost estimat la 124,5 milioane de lei, fără TVA.
Defalcat, Invite Systems va încasa 21,31 milioane de lei, fără TVA, Cancom Romania - 5,17 milioane de lei, fără TVA, iar Trencadis Corp - 15,23 milioane de lei, fără TVA.
CITEȘTE ȘI STS construiește un centru de date pentru Ministerul Justiției. Cinci oferte pentru un buget de 35 milioane leiLa licitație s-au înscris și Logic Computer, AS Computer Craiova, Pragma Computers, Dendrio Solutions, Sysdom Proiecte, Certsign, Easydo Digital Technologies, Data Core Systems, Metaminds, Asseco SEE, Datanet Systems, Safetech Innovations, Kontron Services Romania, Maguay Computers și Arctic Stream.
"Pentru implementarea acestei investiții, se urmărește achiziția de către STS de echipamente, licențe și soluții specializate necesare pentru securitatea cibernetică a infrastructurii de bază, IaaS si PaaS, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare și instruire incluse, pentru dotarea celor două centre de date principale și două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design, care vor găzdui infrastructura de Cloud Privat Guvernamental, prin încheierea câte unui contract de furnizare pentru fiecare lot în parte. Prin dotarea celor două Centre de Date Principale și două Centre de Date Secundare, de nivel Tier III/IV by design, cu infrastructură TIC și de securitate aferentă Cloud-ului Privat Guvernamental, se va asigura de către STS trecerea de la găzduirea infrastructurilor fizice ale sistemelor informatice ale autorităților publice (colocare) către o infrastructură virtuală, scalabilă, cu ajutorul căreia autoritățile publice (implicit și STS pentru sistemele informatice proprii) nu vor mai fi nevoite să investească în viitor în modernizarea fizică ci doar în actualizarea/dezvoltarea de aplicații informatice ale sistemelor proprii, pliate pe cerințele operaționale specifice cât și pe cerințele actuale existente și viitoare la nivel european, cu ajutorul cărora vor putea oferi servicii fiabile către cetățeni/mediu de afaceri", se arată în caietul de sarcini al licitației.
Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI CNAIR vrea un nou sistem informatic pentru managementul tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere. Buget - aproape 260 milioane de leiInvite Systems este controlată integral de Tiberiu George Croitoru și furnizează servicii de internet și voce, operând două centre de date bazate pe standardul Tier 3 în București și Ploiești. În 2022, afacerile companiei au scăzut cu 3%, la 89,5 milioane de lei.
Anul trecut, Trencadis Corp Baia Mare, companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software, a raportat un profit net de 4,02 milioane de lei, dublu față de 2021.
Trencadis Corp este o companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software și a raportat pentru 2022 afaceri de 121 milioane de lei, în creștere cu 21,2% față de 2021, iar profitul net s-a dublat, la 4,02 milioane de lei.
Compania este controlată de Marian Murguleț. Mai multe detalii AICI.
Cancom Romania (fosta Kapsch BusinessCom) este desfășoară "Alte activități de servicii privind tehnologia informației (cod CAEN 6209)" și a raportat un business de 158,7 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Orange, Vodafone și RASIROM vor să monitorizeze pădurile României. Buget - peste 44 milioane leiPlatforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un proiect de act normativ al Executivului.
"Perioada de operare a investiției este de 10 ani de la data finalizării implementării investiției", se precizează în document.
Pentru anul 2023, din totalul planului de investiții, bugetul alocat însumează 674,63 milioane de lei, în 2024 se preconizează suma 779,3 milioane de lei, iar în 2025 se vor cheltui 412,225 milioane de lei.
Beneficiarii investiției sunt Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), Serviciul pentru Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).
"Scopul investiției este de a implementa infrastructura de cloud guvernamental, utilizând tehnologii sigure și eficiente din punct de vedere energetic pentru a asigura caracterul sigur, interoperabil și standard al datelor publice. Implementarea acestei investiții include: (i). amenajarea de centre de date Tier IV de la momentul conceperii pentru cele două centre principale de date și Tier III de la momentul conceperii pentru cele două centre secundare de date; (ii). furnizarea unei infrastructuri specifice pentru tehnologia informației și comunicațiilor; (iii). dezvoltarea și extinderea infrastructurii de sprijin (energie electrică, măsuri de securitate fizică și cibernetică); (iv). implementarea unei infrastructuri TIC scalabile și cu disponibilitate ridicată în fiecare centru de date", se precizează în document.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT - REVISAL va fi înlocuit. Două oferte pentru noul sistem informatic al Registrului general de evidență a salariațilorPlatforma de cloud guvernamental, așa cum este definită în OUG 89/2022, este constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită în continuare cloud-ul privat guvernamental și din resurse și servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.
Conform PNRR, în realizarea cloud-ului guvernamental se vor avea în vedere, în mod special, soluții de cloud hibrid utilizate în funcție de nivelurile de sensibilitate și durabilitate ale datelor și de modalitățile de utilizare și ale aplicațiilor și organizarea într-o structură de încredere concentrică pe trei niveluri care evoluează progresiv din interior către exterior.
"Infrastructura IT existentă în prezent în cadrul instituțiilor care livrează servicii publice digitale este inadecvată, fragmentată, depășită din punct de vedere tehnologic, cu nivel redus de interconectare și grad scăzut de securitate cibernetică. Prin implementarea investiției vor fi asigurate infrastructura, tehnologiile și operarea cloud-ului guvernamental pentru viitoarele aplicații ale instituțiilor publice în cloud prin furnizarea de servicii IaaS, PaaS și SaaS într-un mod unitar, standardizat, eficient și adaptat cerințelor utilizatorilor finali, firme și/sau cetățeni. Operațional, cloud-ul guvernamental va funcționa cu asigurarea elasticității specifice tehnologiilor de cloud computing și, respectiv, a disponibilității ridicate prin implementarea a două centre de date principale și două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design. Realizarea celor două centre de date secundare, interoperabile cu cele două centre de date principale, este necesară pentru asigurarea cerințelor tehnice și legale de business continuity și disaster recovery", se arată în document.
Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.