Trei cadre Lafarge, în arest preventiv în ancheta cu privire la finanțarea indirectă a unor grupări teroriste în Siria

Trei cadre Lafarge, în arest preventiv în ancheta cu privire la finanțarea indirectă a unor grupări teroriste în Siria
scris 30 nov 2017

Trei cadre de la producătorul de ciment Lafarge, audiate miercuri de Serviciul Național francez de Vamă Judiciară (SNDJ), au fost plasate în arest preventiv de în ancheta cu privire la activitățile în Siria ale grupului, suspectat că a finanțat în mod indirect grupări jihadiste, inclusiv Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Între cele trei persoane se află doi foști directori ai instalației siriene, Bruno Pescheux, director al fabricii de ciment din 2008 în 2014, și Frédéric Jolibois, care a preluat conducerea din vara lui 2014, potrivit unor surse apropiate dosarului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Acestea sunt primele rețineri importante în această anchetă.

La finalul acestor audieri, măsurile de reținere pot fi ridicate fără să se lanseze urmăriri sau să conducă la prezentarea în fața celor trei judecători de instrucție însărcinați cu acest dosar.

Luptă Guvern-Primărie pe Esplanada: Justiția preia rapid terenul de 10 hectare, vânat anterior de companii imobiliare, inclusiv miliardarul Demyan, și cerut de Firea. Terenul este pregătit din regimul Ceaușescu CITEȘTE ȘI Luptă Guvern-Primărie pe Esplanada: Justiția preia rapid terenul de 10 hectare, vânat anterior de companii imobiliare, inclusiv miliardarul Demyan, și cerut de Firea. Terenul este pregătit din regimul Ceaușescu

Grupul este suspectat că a finanțat în mod indirect, în 2013 și 2014, grupări armate în Siria, cu scopul de a menține în activitate fabrica de ciment de la Jalabiya, situată la 150 de kilometri nord-est de Alep.

Lafarge este suspectat de asemenea că a achiziționat petrol de la diverse organizații jihadiste, tot pentru a putea să-și continue activitatea.

Anchetatorii încearcă să afle dacă reprezentanți ai grupului din Franța au fost la curent cu asemenea acorduri.

Într-un raport, de care AFP are cunoștință, SNDJ aprecia că conducerea franceză a grupului, care a fuzionat în 2016 cu grupul elvețian Holcim, ”a validat aceste alocări de fonduri prin falsuri contabile”.

O vastă percheziție a avut loc pe 14 și 15 noiembrie la sediul de la Paris al grupului, în cadrul unei proceduri judiciare lansate de către Parchetul Parisului în iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
lafarge