Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) va redacta un proiect de decizie prin care va propune reducerea tarifelor de interconectare la rețelele de telefonie mobilă cu 12,5%, de la 0,96 eurocenți/minut la 0,84 eurocenți/minut, a anunțat președintele instituției, Sorin Grindeanu.
Tariful de interconectare la rețelele de telefonie mobilă a rămas neschimbat din aprilie 2014. Atunci, tariful de interconectare a scăzut de la 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut.
Potrivit unui studiu realizat de PwC Romania la solicitarea RCS&RDS și prezentat în prima parte a lunii octombrie, tariful de interconectare practicat pe piața din România este cel mai ridicat în raport cu puterea de cumpărare a clienților locali.
CITEȘTE ȘI Prioritățile lui Grindeanu la ANCOM: Revizuirea tarifelor de interconectare și tarife rezonabile de acces pe proprietățile publice“Prin reglementarea pe care o s-o dăm în viitorul apropiat, reducem acest cost (al tarifului de interconectare - n.r.). la 0,84 de eurocenți, ceea ce eu sper ca, într-un final, acest lucru să ducă la o factură mai mică pentru utilizatori. Până la sfârșitul anului îl punem în dezbatere publică și parcurgem toți pașii. Eu sper ca, până la jumătatea lunii martie, să intre în vigoare", a afirmat Grindeanu.
Tariful de interconectare este unul dintre cele mai importante elemente de cost ale operatorilor telecom atunci când utilizatorii serviciilor de telefonie efectuează apeluri dintr-o rețea în alta. Aceste tarife de interconectare trebuie plătite de operatorul din rețeaua căruia se inițiază apelul către operatorul în rețeaua căruia se termină apelul.
Aceste tarife sunt reglementate de ANCOM în funcție de costurile operatorilor cu furnizarea serviciului de interconectare.
Pe piața de telecomunicații mobile activează Orange Romania, Vodafone Romania, Telekom și RCS&RDS.