Fondul de investiții Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare acționar al Bitdefender, principalul producător român de aplicații software de securitate, cumpărând un pachet minoritar de aproximativ 30%, deținut de fondul de investiții Axxess Capital.
Ca urmare a acestei tranzacții, valoarea companiei Bitdefender este stabilită la peste 600 de milioane de dolari.
Bitdefender și-a extins amprenta internațională în ultimii ani prin stabilirea unui nou sediu enterprise în Santa Clara, California, pe lângă cel din București. Astfel, peste 40% din vânzările companiei provin de pe piața nord-americană, una dintre regiunile cu cele mai mari creșteri la nivel global.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bitdefender are 1.300 de angajați în 9 țări, care deservesc clienți din peste 150 de piețe și o rețea de circa 7.000 de parteneri revânzători.
Cofondatorii Bitdefender, Măriuca și Florin Talpeș, vor continua să dețină pachetul majoritar din Bitdefender. Un grup de investitori privați mai dețin o participație minoritară din companie.
Tranzacția dintre Axxess Capital și Vitruvian Partners a fost intermediată de reprezentanții filialei din Londra a Deutsche Bank AG și urmează a fi supusă aprobărilor instituții de reglementare.
CITEȘTE ȘI Americanii de la Fitbit dezvăluie cât au plătit pentru producătorul român de ceasuri inteligente Vector Watch: 15 milioane dolariCompania pune inovația în centrul activităților sale, peste 50% dintre angajați fiind implicați în activități de cercetare și dezvoltare în cele patru centre R&D din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluții revoluționare de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări.
Bitdefender SRL, cel mai mare producător de software controlat de români, a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 453,17 milioane de lei, de la 276,89 milioane de lei, dintre care peste 90% reprezintă exporturi pe toate continentele.
Cu aproape 1.000 de salariați, compania a raportat anul trecut un profit net de 27,7 milioane de lei, de la 57,6 milioane de lei în 2015.
Tehnologia Bitdefender protejează datele digitale a 500 de milioane de utilizatori de pe toate continentele, iar tehnologiile antivirus Bitdefender se clasează pe primul loc la nivel mondial în urma testelor specializate realizate de organisme independente de profil, printre care AV Test și AV-Comparatives.
România generează sub 2% din veniturile companiei.
CITEȘTE ȘI Perspective sumbre: Populația rezidentă a României scade cu până la 8,8 milioane persoane, până în 2060. Ce județe rămân fără cei mai mulți locuitoriVitruvian Partners este un fond de investiții paneuropean, cu sediul în Marea Britanie, care se concentrează pe companii de tehnologie cu creștere rapidă. Vitruvian susține companiile din portofoliu să scaleze businessul printr-un mix de asistență operațională și inițiative strategice, inclusiv achiziții. Astfel de investiții includ companii precum Just Eat, FarFetch, Skyscanner, Voxbone, Ebury, CRF Health, Trustpilot, Callcredit și Snow Software.
În iunie 2017, Vitruvian a anunțat că a încheiat procesul de fundraising pentru al treilea fond al său. Cu un buget de investiții de 2,4 miliarde de euro, Vitruvian Investment Partnership III. (VIP III) este cel mai mare finanțator din Europa al companiilor cu dezvoltare accelerată. Vitruvian Partners a investit în 30 de companii cu primele sale două fonduri și administrează active în valoare de cinci miliarde de euro. Fondul are birouri în Londra, Stockholm, Munchen, San Francisco și Luxemburg.
Axxess Capital este o firmă de consultanță în investiții cu 15 ani de experiență în sud-estul Europei, timp în care a investit peste 250 de milioane de euro, prin intermediul a trei fonduri de investiții, în industrii precum producție, IT&C și bunuri de larg consum, cu angajamentul de a susține expansiunea locală și regională a companiilor din portofoliu. Unul dintre fondurile Axxess Capital, Balkan Accession Fund (110 milioane de euro), a vizat oportunități investiționale din România și Bulgaria și se află acum în etapa de exit.