City Insurance, lider al pieței în ultimii 3 ani, a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție un litigiu pentru anularea unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din aprilie 2017. La acea dată, cu argumentul că asigurătorul nu ar fi îndeplinit măsurile incluse într-un plan de redresare aprobat în iulie 2016, care prevedea și o infuzie de capital de 30 milioane euro, autoritatea de reglementare a hotărât să impună companiei, în baza Legii privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, ca, pe lângă aplicarea planului, să asigure și fonduri care să acopere cerințele de capital minim (MCR) și de solvabilitate (SCR), prin capitalizarea de către un potențial investitor.
Tot atunci, cu argumentul de neîndeplinire a planului de redresare, ASF a mai hotărât ca lui Dan Odobescu să îi fie retrasă autorizația de președinte al Consiliului de Administrație și de director general al companiei, simultan cu amendarea acestuia cu 50.000 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asigurătorul a contestat decizia ASF la Curtea de Apel București, cererea fiind respinsă în martie 2018. City Insurance a atacat cu recurs hotărârea CAB, iar date analizate de Profit.ro relevă acum că magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au admis solicitarea.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
City Insurance a intrat în procedură de redresare financiară pe bază de plan în aprilie 2016, informație prezentată în exclusivitate de Profit.ro în data de 14 aprilie 2016, cu 4 zile înainte de anunțul oficial al ASF.
“Decizia ASF se bazează pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății. Printre cele mai importante probleme identificate în situația societății sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43% și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare”, se arăta într-un comunicat al ASF dat publicității la 18 aprilie 2016.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiASF a hotărât să limiteze activitatea de subscriere a City Insurance la 75% din totalul sumelor de asigurare brute înregistrate în anul 2015, mai puțin clasa 15 – Asigurări de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare a fost interzisă. De asemenea, autoritatea a impus asigurătorului să prezinte, în termen de cel mult 20 de zile de la data comunicării deciziei, un plan de redresare financiară.
“Planul va cuprinde măsurile de redresare financiară, precum și modalitățile concrete și termenele de îndeplinire a măsurilor asumate de conducerea societății în vederea asigurării fondurilor proprii eligibile care acoperă SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acoperă MCR (Minimum Capital Requirement), precum și a coeficientului de lichiditate. Termenul pentru reîncadrarea în cerințele SCR este de maximum 6 luni, în timp ce termenul pentru respectarea cerințelor MCR este de 3 luni - de la aprobarea planului de redresare”, se mai arăta în comunicatul ASF din 18 aprilie 2016.
În iulie 2016, asigurătorul a prezentat ASF un plan de redresare, care includea, printre altele, majorarea capitalului social cu 30 milioane euro, printr-un împrumut subordonat al acționarilor, până la 30.09.2016, precum și recuperarea împrumuturilor acordate de City Insurance unor societăți afiliate (City Invest), partenerilor (Unity Broker) sau altor terți, în valoare de 39 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI City Insurance trebuie să aducă la capital 16,5 milioane de euro, după ce instanța a admis un recurs înaintat de ASFÎn octombrie 2016, într-un interviu acordat Profit.ro, fostul președinte ASF Mișu Negrițoiu afirma că raportările City Insurance cu privire la punerea în practică a măsurilor din planul redresare financiară sunt “subțiri” și arată o lipsă de seriozitate din partea acționarilor asigurătorului.
La începutul lunii decembrie 2016, ASF a transmis, la solicitarea Profit.ro, că City Insurance nu ar fi respectat planul de redresare aprobat de ASF în iulie 2016, întocmit pe baza propunerilor înaintate de societate, iar măsurile puse în practică până la 30 septembrie 2016 nu ar fi condus la îmbunătățirea situației financiare a asigurătorului.
“Raportul de audit (întocmit de Deloitte Romania – n.r.) constată un necesar minim de capitalizare sub regimul de solvabilitate II de 180 milioane de lei, concomitent cu recuperarea creanțelor de la personele fizice și juridice afiliate”, se spunea în răspunsul ASF publicat de Profit.ro în 8 decembrie 2016.
În martie 2017, ASF a anunțat că fostul președinte ASF Mișu Negrițoiu s-a întâlnit cu Max Roessler, un investitor privat elvețian, pentru finalizarea negocierilor de preluare a City Insurance. Roessler a fost avizat de ASF în Consiliul de Supraveghere al asigurătorului în septembrie 2016.
CITEȘTE ȘI Instanța suspendă amenzile ASF aplicate unor șefi ai City InsuranceASF cataloga City Insurance ca fiind o companie “cu un portofoliu solid, mai ales în ceea ce privește polițele auto obligatorii (RCA) și care se poate dovedi o investiție foarte bună pentru următorii ani”.
O lună mai târziu, în aprilie 2017, ASF a constatat însă neîndeplinirea măsurilor de redresare financiară pentru restabilirea situației financiare în cursul anului 2016, asumate de acționarii și conducerea City Insurance.
Astfel, instituția a decis să aplice dispozițiile Legii privind redresarea și rezoluția asigurătorilor de la data de 4 aprilie 2017, prin emiterea Deciziei nr. 463/2017. Documentul nu este public.
CITEȘTE ȘI City Insurance a pierdut la prima instanță într-un litigiu cu ASF pentru o amendă din 2019"În continuare, conducerea societății are obligația realizării unor măsuri preluate din planul de redresare, la care se mai adaugă acțiuni de restabilire a fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital minim (MCR) și de solvabilitate (SCR), prin capitalizarea de către un potențial investitor, potrivit Memorandumului de înțelegere cu Max Roessler", se arăta într-un comunicat ASF din 11 aprilie 2017.
Pentru neîndeplinirea planului de redresare, ASF a mai hotărât, în aprilie 2017, retragerea lui Dan Odobescu a autorizației de președinte al Consiliului de Administrație și de director general City Insurance și sancționarea acestuia cu amenzi în sumă totală de 50.000 lei.
În iulie 2017, ASF a decis închiderea procedurii de redresare financiară, după ce asigurătorul a primit un împrumu subordonat de 50 milioane de euro.
"Membrii Consiliului au fost informați despre restabilirea situației financiare a asigurătorului la data de 31 martie 2017, în baza documentelor prezentate de către societate și a verificărilor efectuate de către direcțiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la acordarea de către acționarul principal existent a unui împrumut subordonat, în numerar, în sumă de 50 milioane de euro. În acest sens, Consiliul ASF a dispus închiderea procedurii de redresare financiară a societății City Insurance (...). Totodată, ASF a stabilit în sarcina conducerii asigurătorului punerea în aplicare a unui set de măsuri, pentru o perioadă de 6 luni de la data primirii deciziei, prin care Autoritatea va monitoriza modalitatea de instrumentare a dosarelor de daună RCA, precum și politica de investiții a societății", transmitea ASF într-un comunicat din 20 iulie 2017.
CITEȘTE ȘI Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Năstase, se poate întoarce la șefia City Insurance, liderul pieței asigurărilor. Instanța a anulat definitiv o sancțiune din aprilie 2017Înființată în 1998, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.
Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
Compania este liderul pieței asigurărilor din ultimii trei ani.