Percheziții la service-uri auto care ar fi supraevaluat costurile reparațiilor făcute în baza unor polițe RCA

Percheziții la service-uri auto care ar fi supraevaluat costurile reparațiilor făcute în baza unor polițe RCA
scris 31 mar 2021

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale fac 24 de percheziții domiciliare, la societăți comerciale care ar fi supraevaluat costurile reparațiilor efectuate în baza unor polițe RCA.

”La data 31 martie 2021, polițiștii Direcției de Investigații Criminale - I.G.P.R., în colaborare cu Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, efectuează 24 de percheziții domiciliare, în București și Ilfov, la sediile sociale și punctele de lucru ale unor persoane juridice. Activitățile sunt derulate într-un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată”, anunță IGPR.

Urmărește-ne și pe Google News
Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2019-2020, mai multe societăți comerciale, cu obiect de activitate efectuarea de reparații și închirieri auto, precum și comercializarea de piese de schimb, ar fi dezvoltat un mecanism infracțional complex, prin care s-ar fi eludat dispozițiile legale și care ar fi avut ca rezultat supraevaluarea costurilor reparațiilor efectuate în baza unor polițe RCA scrie News.ro.

În acest mod, ar fi fost prejudiciate societățile de asigurare-reasigurare, aspect care ar fi determinat, ulterior, creșterea anuală, constantă, a prețului poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule.

FOTO Primele imagini cu VW Taigo, un crossover coupe, concurent cu Ford Puma CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini cu VW Taigo, un crossover coupe, concurent cu Ford Puma

La operațiune, participă polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și D.G.P.M.B. - Serviciul Criminalistic, precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor din cadrul Registrului Auto Român, Gărzii Naționale de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Muncă București și Ilfov.

UPDATE 5 aprilie Auto Car Grup Service a transmis următorul punct de vedere:

"În legătură cu informațiile apărute în mass-media privind unele acțiuni de control desfășurate în data de 31 martie 2021 de către IGPR, ITM, RAR și Garda de Mediu la o serie de unități reparatoare din București și Ilfov, pentru corecta informare a opiniei publice, AUTO CAR aduce următoarele precizări:

Verificările întreprinse la nivelul AUTO CAR s-au derulat fără niciun fel de incidente, cu deplina colaborare și susținere a companiei în ce privește acțiunile de control derulate de autoritățile competențe, cărora le-au fost puse la dispoziție toate informațiile și materialele solicitate. AUTO CAR va continua să colaboreze cu bună-credință și în deplină transparență, pentru clarificarea oricăror chestiuni
necesare, cu respectarea legislației în vigoare.

Tarifele AUTO CAR au făcut deja obiectul mai multor verificări din partea instituțiilor de protecție a consumatorilor, fără a se constata vreun aspect de neconformitate. O dovadă suplimentară a corectitudinii cu care operează AUTO CAR este rata de succes de peste 98% în litigiile noastre cu societățile de asigurare, în ce privește cuantumul tarifelor practicate.

“Respingem categoric speculațiile apărute în spațiul public, prin care se sugerează o legătură între costurile de reparație auto și creșterea tarifelor RCA“, a declarat președintele AUTO CAR, Florin Pandele. “Pot să vă asigur că prețul poliței RCA se menține la un tarif comparabil celui de acum 15 ani, iar pentru anumite clase de vehicule este chiar cu 50 % mai mic la anumiți asigurători. Mecanismul asigurării RCA este un mecanism reglementat la nivel european, parte din piața internă și, pe cale de consecință, interesul comercial al firmelor de asigurări de a realiza profituri cât mai mari la costuri cât mai mici nu poate fi realizat cu afectarea calității reparațiilor și al siguranței tehnice a vehiculelor care circulă pe drumurile publice din România“, a mai precizat vicepreședintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România - COTAR, Florin Pandele.

Din evaluările realizate, rezultă că asigurătorii păstrează, după plata despăgubirilor, aproximativ 65% din valoarea polițelor RCA achitate de șoferii români, în timp ce, pe de altă parte, numărul reclamațiilor înregistrate de ASF împotriva acestora pentru refuzul
nejustificat de plată se situează la un maxim istoric, fără precedent în piață”.

Din dorința de a-și mări câștigurile, unii asigurători profită de faptul că domină piața RCA și caută să controleze prețurile pe piața liberă a reparațiilor auto, prin impunerea unor așa-zise “tarife de reparații”, stabilite fără legătură cu economia reală. Ignorând orice criterii de calitate, acești asigurători pun presiune pe unitățile reparatoare care nu acceptă acest mod de lucru defectuos și pe care le consideră, în consecință, “neagreate”, refuzând să achite despăgubirile și generând numeroase reclamații și litigii. Majoritatea covârșitoare este de fapt pierdută în instanță, unde AUTO CAR are o rată de succes de peste 98% în litigiile cu societățile de asigurare, în ce privește cuantumul tarifelor practicate. Această practică abuzivă, care generează o restrângere nejustificată a concurenței, va fi semnalată de AUTO CAR autorităților europene competențe.

AUTO CAR denunță lobby-ul industriei de asigurări pentru introducerea așa-ziselor “tarife de referință” și, în consecință, a co-platei pentru titularii de polițe RCA, adică toți șoferii din România, practici pe care le consideră incompatibile cu mecanismul european și solicită insistent intervenția corectivă a ASF, pentru a asigura aplicarea și respectarea legislației europene în materie.

AUTO CAR își rezervă dreptul de a utiliza toate instrumentele juridice puse la dispoziția sa de legislația în vigoare cu privire la vehicularea, în spațiul public, de date sau informații nereale de natură a afecta reputația și activitatea comercială a grupului, care are o activitate neîntreruptă de mai bine de 20 de ani, perioadă în care și-a consolidat reputația atât în privința calității lucrărilor de reparație efectuate, cât și în privința corectitudinii practicilor comerciale. "

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
perchezitii