Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA), compania lansată în octombrie 2014 de Poșta Română ca propriul broker de asigurări, pentru care 12.000 de factori poștali lucrau ca agenți de brokeraj, intră în faliment, prin procedură simplificată, urmând să fie dizolvată, conform datelor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acum, lichidatorul judiciar al brokerului Poștei Române va fi Aktiv Lex Insolvență SPRL.
Poșta Română a transmis pentru Profit.ro, în primăvara anului 2023, că a formulat cerere de repunere în termen, urmând ca, ulterior deciziei instanței de judecată, să formuleze un punct de vedere asupra cererii de insolvență.
"În privința debitorului Poșta Română Broker de Asigurare, vă putem spune că problemele financiare ale acestuia nu sunt unele recente, ele trenând de mai mulți ani. Până în momentul de față, reactivarea entității Poșta Română Broker de Asigurare nu a reprezentat o prioritate pentru Compania Națională Poșta Română; aceasta poate fi reactivată în măsura în care va exista un interes din partea companiei în acest sens", scrie în răspunsul de atunci.
Înființată în 2013, societatea PRBA și-a început activitatea în octombrie 2014, la o lună după ce a primit autorizația de funcționare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
La momentul lansării activității, reprezentanții Poștei Române și fostului Minister al Comunicațiilor, acționarul majoritar al operatorului național poștal, se arătau încrezători și optimiști și spuneau presei că PRBA va deveni liderul pieței în următoarele 12 luni.
"Vrem să ajungem cel mai mare broker de asigurare în următoarele 12 luni. Avem 12.000 de factori poștali care vor asigura distribuția polițelor", a declarat fostul director general al Poștei Române Alexandru Petrescu, la conferința dedicată lansării brokerului, în octombrie 2014.
Petrescu a fost numit de Parlament, la finele anului trecut, în funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI Vodafone România a pierdut clienți pe telefonie mobilă față de trimestrul anului fiscal anterior. Mai puțini clienți și pe segmentul de internet fixActivitatea brokerului nu a fost însă profitabilă în intervalul 2014 - 2018 și pierderile cumulate, de peste 4 milioane de lei, au determinat Consiliul de Administrației al Poștei Române să solicite instanței deschiderea procedurii insolvenței PRBA, dosarul fiind înregistrat în februarie 2019.
"Începând cu luna mai 2015, Poșta Română a oferit posibilitatea încheierii polițelor de asigurări în oficii poștale din mai multe orașe ale țării, țintind spre un număr de 300 de puncte de lucru. Activitatea PRBA se baza pe aportul factorilor poștali autorizați ca agenți de brokeraj și a numărului de puncte fixe din rețeaua națională de oficii poștale. Cu toate acestea, operatorul de asigurări a înregistrat datorii către Poșta Română, încercările de redresare nereușind să încadreze PRBA pe un trend pozitiv al evoluției financiare. Astfel, în calitate de creditor, Poșta Română a formulat o cerere în instanță prin care a solicitat insolvența firmei de brokeraj în asigurări", explica Poșta.
„Chiar dacă proiectul dezvoltării brokerului de asigurări nu a atins, din punct de vedere economic, țintele pe care ni le-am fi dorit, Poșta Română va căuta, în viitorul apropiat, identificarea de soluții potrivite, astfel încât să ne facem simțită prezența pe piața intermedierilor de asigurări. Avem putere de vânzare instruită sub forma factorului uman, practic cel mai important element în dezvoltarea pe acest segment de piață”, spunea însă Mircea Tudosie, Directorul General de atunci al Poștei Române.
CITEȘTE ȘI FOTO România deschide prima bandă dedicată exclusiv autovehiculelor UEMagistrații au respins cererea inițială, în luna mai 2019. Poșta Română a atacat decizia cu apel, dar cererea a fost respinsă definitiv în noiembrie 2019.
"Poșta Română Broker de Asigurare a înregistrat pierderi operaționale în mai multe exerciții financiare consecutive. Din aceste considerente, s-a constituit o ajustare pentru pierderea de valoare a investiției în subsidiară, egală cu capitalul social investit. În anul 2019 a fost deschisă procedura de insolvență pentru suma de 2.052.443 lei datorată de PRBA către Poșta Română. (...) Cererea de insolvență a fost respinsă", scrie în raportul pe anul 2019 al Poștei Române. Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI 30.000 de funcționari publici vor fi instruiți în zona "competențe digitale, de leadership și talent management în contextul noilor tehnologii și al transformărilor digitale". Contractul depășește 54 milioane de leiProfit.ro a anunțat, în noiembrie 2018, că Poșta Română a redactat o plângere penală către Parchet împotriva unor membri din fosta conducere a companiei, apreciind că poate fi vorba de abuz de încredere, deturnare de fonduri, delapidare, gestiune frauduloasă și abuz în serviciu și reclamând un prejudiciu de 1,8 milioane lei.
În plângerea penală, redactată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, este precizat că se bazează pe constatări ale Corpului de Control din cadrul Poștei Române, incluse într-o notă întocmită în octombrie 2017. Mai multe detalii AICI.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București a clasat plângerea înaintată de Poșta Română. Vezi documentul AICI.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Piața asigurărilor a avansatCu afaceri anuale de peste un miliard de lei, Poșta Română are ca acționari Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) - 93,75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 6,25%.
Poșta este cel mai mare operator local de profil, are peste 24.000 salariați și o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În primele 9 luni din 2023, brokerii de asigurări au intermediat peste 78% din primele subscrise de companiile de profil și au consemnat venituri din comisioane de peste 1,4 miliarde de lei. Mai multe detalii AICI.