Statele Unite au sancționat-o pe Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei televiziunii de stat ruse RT și una dintre principalele voci ale propagandei Kremlinului, precum și pe alte nouă persoane pentru ceea ce Washingtonul consideră că sunt eforturi de a se amesteca în alegerile prezidențiale americane din 2024, relatează Reuters.
Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că redactorul-șef al RT, Margarita Simonovna Simonian, și alte persoane afiliate rețelei au recrutat pe ascuns persoane influente din social media pentru a influența opinia publică din SUA și a răspândi mesaje pro-Kremlin, scrie News.ro.
FBI a solicitat separat permisiunea instanței de a confisca 32 de domenii de internet despre care guvernul american afirmă că sunt implicate în eforturi de „influență străină răuvoitoare”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia.
Vestea a venit cu puțin timp înainte ca procurorul general Merrick Garland să ia cuvântul la o reuniune a Grupului operativ privind amenințările electorale al Departamentului de Justiție.
O deputată din Duma de Stat a calificat acuzațiile aduse drept „pure prostii” și a declarat că pentru Moscova nu contează dacă republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris câștigă alegerile din 5 noiembrie. „Singurul câștigător al alegerilor din SUA este complexul industrial militar privat din SUA”, a declarat deputata Maria Butina pentru Reuters.
Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Reuters. Moscova a declarat în repetate rânduri că nu se amestecă în alegerile americane.
RT a răspuns ridiculizând acuzațiile. „Trei lucruri sunt sigure în viață: moartea, taxele și interferența RT în alegerile din SUA”, a declarat sarcastic postul de televiziune.
Departamentul de Justiție a avertizat anterior că Rusia rămâne o amenințare la adresa alegerilor prezidențiale.
Oficialii americani au declarat că Rusia nu și-a schimbat preferințele față de alegerile prezidențiale americane anterioare, indicând că Moscova îl favorizează pe Trump.
Evaluările anterioare ale serviciilor de informații americane au constatat că Moscova a încercat să îl ajute pe Trump în 2016, când a învins-o pe democrata Hillary Clinton, și în 2020, când a pierdut în fața democratului Joe Biden. Moscova a negat acuzațiile.
CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini de pe șantierul centurii Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare. Când va fi gataLisa Monaco, al doilea oficial ca rang din Departamentul de Justiție, a declarat luna trecută că președintele rus Vladimir Putin și împuterniciții săi au adoptat tehnici din ce în ce mai sofisticate, vizând grupuri specifice de alegători și pe cei din statele unde lupta electorală este acerbă.
În iulie, Departamentul de Justiție a declarat că a întrerupt o campanie rusă pe social media, cu linkuri către RT, care răspândea în secret mesaje pro-Kremlin.
Luna trecută, FBI a percheziționat locuințele a doi americani care aveau legături cu presa de stat din Rusia - fostul inspector pentru armament al Organizației Națiunilor Unite Scott Ritter și Dimitri Simes, un consilier al campaniei lui Trump din 2016.
Guvernul SUA a acuzat, de asemenea, Iranul că încearcă să influențeze viitoarele alegeri prin operațiuni cibernetice împotriva campaniilor Trump și Harris. Campania Trump a declarat că Iranul se află în spatele scurgerii de documente interne ale sale către mass-media americane.
Agențiile americane de informații au evaluat că China nu intenționează să intervină în cursa prezidențială pentru a favoriza un candidat. Cu toate acestea, Reuters a relatat marți că o operațiune pe social media legată de Beijing denigrează politicieni americani și transmite mesaje de dezbinare înainte de alegeri, pretinzând că este vorba despre conturi ale unor alegători americani, .