Arcul lui Constantin, o uriașă arcadă datând din Roma antică, situată lângă Colosseum, a fost deteriorat după ce o furtună violentă a lovit capitala italiană, au declarat autoritățile de conservare, relatează Reuters.
Într-o declarație pentru Reuters, Parcul Arheologic Colosseum a confirmat că monumentul a fost lovit de trăsnet, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Arcul de triumf a fost construit în secolul al IV-lea d.Hr. pentru a celebra victoria lui Constantin cel Mare - primul împărat roman convertit la creștinism - asupra rivalului său, Maxențiu. Are o înălțime de aproximativ 25 de metri și se află în aceeași zonă pietonală în care se află Colosseumul, un important punct de atracție turistică.
„Un trăsnet a lovit arcul chiar aici și apoi a lovit colțul și am văzut asta zburând”, a declarat un turist pentru Reuters, arătând spre un bloc mare de piatră căzut la pământ. Imaginile video transmise de Reuters arată și alte blocuri de piatră și moloz aruncate în jurul monumentului, iar personalul parcului arheologic lucra pentru a le aduna.
„Toate fragmentele au fost recuperate și securizate. Evaluările pagubelor au început deja, iar analizele vor continua mâine dimineață”, a declarat Parcul arheologic. Arcul a fost lovit în partea sa sudică, unde începuseră în urmă cu două zile lucrări de conservare programate în prealabil și care se vor concentra acum și pe repararea pagubelor, a adăugat acesta.
Accidentul a avut loc în timpul unei furtuni puternice care a doborât copaci și crengi și a inundat mai multe străzi în capitala italiană. Agenția de protecție civilă a declarat că 60 de litri pe metru pătrat de ploaie au căzut în centrul Romei în mai puțin de o oră, cam cât ar cădea în mod normal într-o lună de toamnă.
CITEȘTE ȘI România formează front comun cu Grecia și Bulgaria și atacă prețurile la electricitate, după o scrisoare de protest prezentată în premieră de Profit.roVremea neobișnuită a fost o așa-numită „descărcare”, a declarat primarul Romei, Roberto Gualtieri, referindu-se la tipul de furtună severă, cu vânt puternic descendent, despre care se crede că a provocat și scufundarea iahtului magnatului britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch în largul Siciliei, luna trecută. „Evenimentul care a lovit Roma este cu adevărat fără precedent, deoarece a fost atât de puternic și concentrat într-un timp foarte scurt și în anumite zone ale orașului, începând cu centrul istoric”, a spus Gualtieri.