SUA extind decretul împotriva imigrației la Coreea de Nord, Venezuela și Ciad și scot Sudanul de sub interdicție

SUA extind decretul împotriva imigrației la Coreea de Nord, Venezuela și Ciad și scot Sudanul de sub interdicție
scris 25 sep 2017

Coreea de Nord; Venezuela și Ciadul au fost introduse duminică pe lista țărilor vizate de decrettul american împotriva imigrației, din cauza unor lipsuri în domeniul securității cu privire la călătorii lor și unei lipse de cooperare cu Washingtonul, relatează AFP.

Sudanul, una dintre cele șase țări vizate de precdentul decret, a fost retras de pe listă. Noul text interzice sau limitează intrarea în Statele Unite a cetățenilor strpini din opt țări, inclusiv din Iran, Libia, Siria, Somalia și Yemen.

Urmărește-ne și pe Google News

Restricțiile sunt diferite în funcție de țară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, toți cetățenii Coreei de Nord și Ciadului au interdicția să intre pe teritoriul american, iar interdicția se limitează la o lungă listă a membrilor unor instanțe guvernamentale venezuelene și familiilor lor.

”În calitate de președinte, trebuie să acționez pentru ca să protejez securitatea și interesele Statelor Unite și poporului lor”, afirmă Donald Trump în acest decret, făcut public duminică seara.

Indicatorul CFA România: Încrederea macroeconomică a scăzut, pentru a treia lună consecutiv. Analiștii anticipează deprecierea leului și majoarea ratelor de dobândă CITEȘTE ȘI Indicatorul CFA România: Încrederea macroeconomică a scăzut, pentru a treia lună consecutiv. Analiștii anticipează deprecierea leului și majoarea ratelor de dobândă

”Un mic număr de țări - dintre cele 200 evaluate - nu îndeplinesc, în continuare, la această oră, chestiunile de gestionare a identității și în legătură cu capacitățile, protocoalele și practicile împărtășirii informației. În anumite cazuri, aceste țări au de asemenea o prezență teroristă semnificativă pe teritoriul lor”, explică el.

Președintele american a susținut, la începutul lui 2017, că are nevoie de o perioadă de 90 de zile de interdicție a intrării cetățenilor a șase țări musulmane - Siria, Libia, Iran, Sud. Somalia și Yemen - și de o perioadă de 120 de zile de interdicție a refugiaților din întreaga lume, pentru a introduce noi filtre de admitere.

După cinci luni de contensioase la tribunale, o versiune amendată a decretului a intrat în vigoare pe 20 iunie. Durata lui de aplicare se încheia duminică.

”Aceste restricții sunt vitale pentru securitatea națională”, dar vor putea, ca în cazul Sudanului, să fie ridicate, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt. Țările vizate vor putea să fie retrase de pe listă dacă ating nivelul american de control al cetățenilor lor, a precizat el.

Irakul,  oțară al cărei nivel de verificare este totuși foarte slab, nu a fost introdus pe listă deoarece este un aliat apropiat în care se află un număr important de militari și civili, a subliniat acest oficial.

NU ÎMPOTRIVA MUSULMANILOR

Însă, potrivit unor oficiali guvernamentali, adăugarea Coreei de Nord și Venezuelei arată că restricțiile au fost hotărâte pe criterii de securitate și că decretul nu-i viza în mod expres pe musulmani, așa cum au denunțat critici.

”Religia sau religia de origine a cetățenilor sau țării nu a fost un factor”, a dat  un oficial asigurări presei.

În ceea ce privește Caracasul și Phenianul, ”aceste guverne nu se conformează, pur și simplu, cererilor noastre de bază în domeniul securității”, a spus el.

Ciadul a fost adăugat în pofida faptului că este, potrivit decretului, ”un partener important și de valoare în (lupta împotriva) terorismului”.

Proprietarul AS Monaco ar putea fi expulzat din Principat CITEȘTE ȘI Proprietarul AS Monaco ar putea fi expulzat din Principat

Decretul notează prezența pe teritoriul Ciadului a unor diverse grupări jihadiste precum gruparea Statul Islamic, Boko Haram sau Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI). Iar N'Djamena "nu împărtășește în mod adecvat informațiile cu privire la securitatea publicului și teritoriului”.

Coreea de Nord, angajată săptămâna aceasta într-un adevărat război verbal cu Donald Trump din cauza ambițiilor sale nucleare, ”nu cooperează cu Guvernul Statelor Unite”. Phenianul nu întreține relații diplomatice cu Washingtonul.

Venezuela, unde o dublă criză politică și economică a degeneart în violențe, este vizată tot din cauza lipsei de cooperare în proceduri de verificare a călătorilor.

Însă restricțiile se aplică doar oficialilor guvernamentali și rudelor lor, și anume funcționarilor din cadrul ministerelor de Interne, de Externe, forțelor de poliție și serviciilor de informații.

Decretul este prelungit începând de duminică în cazul a cinci țări care figurau pe lista precedentă.

În cazul celor trei noi țări, el va intra în vigoare pe 18 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
imigratie