David Davis dezminte informații de presă potrivit cărora Londra ar fi acceptat să plătească o factură a Brexitului în valoare de 40 de miliarde de lire sterline

David Davis dezminte informații de presă potrivit cărora Londra ar fi acceptat să plătească o factură a Brexitului în valoare de 40 de miliarde de lire sterline
scris 25 sep 2017

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis a dezmințit duminică informații de presă potrivit cărora Regatul Unit ar fi pregătit să plătească 40 de miliarde de lire sterline (aproximativ 45 de miliarde de euro) pentru a-și încheia socotelile de divorț cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Această sumă este ”inventată”, a declarat duminică, pentru BBC Davis.

Urmărește-ne și pe Google News

”Nu voi da o cifră pe post. Ar fi ridicol să fac așa ceva. Însă avem o idee destul de clară de la care vrem să pornim” în acest subiect, a adăugat el potrivit News.ro.

Premierul britanic Theresa May a promis vineri ”să onoreze” angajamentele pe care țara sa și le-a asumat în cadrul bugetului european în curs, fără să ofere vreo cifră în acest sens în discursul de la Florența, menit să relanseze negocierile în vederea ieșirii din UE, a căror a patra rundă începe luni.

Proprietarul AS Monaco ar putea fi expulzat din Principat CITEȘTE ȘI Proprietarul AS Monaco ar putea fi expulzat din Principat

Potrivit cotidinului The Times, care citează surse europene neidentificate, ea ar fi acceptat să plătească 40 de miliarde de liere sterline, și anume 20 de miliarde de lire sterline ca pe o controbuție la bugetul european, până în 2020, iar alte 20 de miliarde de lire sterline în contul ”altor angajamente”.

Aceste angajamente vizează participarea Regatului Unit în proiecte de cercetare și agenții ca Europol, potricit tabloidului The Sun.

Partea europeană estimează încheierea tuturor socotelilor divorțului undeva între 60 și 100 de miliarde de euro, ținând cont de toate proiectele la care Londra este parte.

David Davis a catalogat totodată drept ”discutabilă” solicitarea UE ca Regatul Unit să contribuie la plata pensiilor funcționarilor europeni.

Theresa May a propus vineri o perioadă de tranziție de ”aproximativ doi ani” după Brexit, prevăzut în martie 2019, în care relațiile dintre UE și regatul Unit să rămână ca în prezent, în vederea unui divorț ”blând și ordonat”.

În privința problemei drepturilor cetățenilor europeni, ea a vrut să dea asigurări spunând că tribunalele britanice ar trebui să se refere la acordul de ieșire și că ea vrea ca ele ”să țină cont de hotărârile Curții de Justiție a UE” (CJUE) în hotărârile lor.

Însă ministrul său însărcinat cu Brexitul a insistat duminică asupra faptului că Regatul Unit nu va accepta ”în niciun caz” supremația CJUE după perioada de tranziție.

Executivul britanic, care încearcă să afișeze o imagine de unitate, este împărțit între apărărtorii unui Brexit blând - precum ministrul Finanțelor Philip Hammond - și susținătorii unei rupturi clare față de blocul european - precum șeful diplomației Boris Johnson.

Potrivit The Sunday Telegraph, Boris Johnson se va opune ca noi reguli europene să se aplice în timpul perioadei de tranziție și dorește ca țara sa poată semna acorduri comerciale cu țări neeuropene în acești doi ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
david davis
brexit