Românii consideră că Oradea, Brașov și Cluj-Napoca sunt orașele cu cel mai ridicat grad de siguranță din România, în timp ce Alexandria este considerat cel mai nesigur loc, reiese dintr-un studiu realizat de portalul imobiliar Storia.ro asupra siguranței vietii în 42 de orașe din România.
Studiul, la care au participat 93.532 români, a fost efectuat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, scrie News.ro.
Cercetarea privind siguranța care se bazează pe evaluările acordate de români orașelor și cartierelor în care locuiesc a fost realizat în colaborare cu agenția D&D Research și face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2017.
Printre criteriile de evaluare se numără costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la instituțiile educaționale.
Conform cercetării, Oradea, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe și Timișoara sunt orașele cu cel mai ridicat grad de siguranță.
Capitala României se clasează abia pe poziția a noua.
La polul opus, orașele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puțin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călărași, Târgoviște, urmate de Vaslui, Piatra Neamț, Galați și Reșița.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranță, fiind urmată de Crișana, București și Ilfov.
CITEȘTE ȘI Iohannis: Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penaleLa polul opus, Maramureș și Moldova au obținut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din țară.
“În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraș și siguranța resimțită de cetățeni. Astfel, orașele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure. Mai mult, orașele cu grad ridicat al siguranței au și un produs intern brut ridicat și o rată a șomanului scăzută, de sub 4%”, se mai arată în studiu.
La nivelul Capitalei, peste 16.000 de bucureșteni au desemnat cartierele Aviației, Tineretului și Titan ca fiind cele mai sigure zone.
La distanțe mici se situează cartierele Băneasa, Baba Novac, Balta Albă și Dristor.
Zonele în care bucureștenii se simt cel mai puțin în siguranța sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului și Rahova.
La mijlocul clasamentului sunt cartiere precum Crângași, Berceni, Apărătorii Patriei sau Lacul Tei.
În Oradea, Calea Aradului, Nufărul și Centru Civic sunt cele mai sigure zone.
În Brașov, Racadău, Centrul Civic și Astra sunt cartierele clasate pe primele trei locuri. Locuitorii orașului au mai inclus în același clasament și zonele Tractorul, Florilor și Calea București.
Cartierele Grigorescu, Gheorghieni și Zorilor sunt în fruntea clasamentului pentru orașul Cluj-Napoca, iar Iris, Calea Turzii și Baciu sunt următoarele zone din top.
CITEȘTE ȘI Vodafone spune că are cea mai performantă rețea de telefonie și date mobile din România, pe baza măsurătorilor P3Pentru sibieni, cartierele cele mai sigure sunt Ștrand, Calea Dumbrăvii și Central, iar timișorenii nominalizează cartierele Soarelui, Lipovei și Girocului pe primele trei locuri din clasament.
Cug, Copou și Tătăraș sunt alegerile ieșenilor, iar zonele Nicola și Alexandru cel Bun intră și ele în top 10.
Cartierele cele mai sigure din Constanța au fost desemnate Poarta 6, Tomis Nord, Inel II, clasamentul siguranței încheindu-se cu Brătianu, Coiciu și Abator.
La nivel național, cele mai sigure cartiere/zone sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), orașul Otopeni (Ilfov), Aviației (București), Gheorgheni (Cluj-Napoca) și Racadău (Brașov).
Cele mai nesigure cartiere sunt: Ițcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeșului (Reșita) și Bora (Slobozia).
Storia.ro este un site de anunțuri dedicat exclusiv sectorului imobiliar, lansat de Olx și are peste 80.000 de anunțuri la aproape șase luni de la lansare. Olx.ro este cea mai mare platformă de anunțuri de pe piața locală și este deținută de grupul sud-african Naspers.
Cel mai important site de anunțuri imobiliare din prezent este Imobiliare.ro, controlat de grupul media elvețian Ringier, care a cumpărat 87% din platformă în luna martie a anului trecut.