Tehnologia a pus în mâna oamenilor posibilitatea de supraveghere în masă, companii precum Facebook au ajuns să facă bani din datele personale ale oamenilor fără să plătească nimic în schimb și câteodată nu putem să evităm să o folosim, să fim sclavii ei, să gândim mai puțin cu mintea noastră, spune Steve Wozniak, co-fondator al companiei Apple, aflat la București. Wozniak ne îndeamnă, însă, să nu ne temem de lucruri precum inteligența artificială, pe care nu o consideră inteligentă, sau de automatizarea accelerată din ultimele secole și crede că tehnologia blockchain are un mare potențial.
Americanul de origine poloneză vorbește despre impactul tehnologiei în viața contemporană și despre perspectivele următoarelor salturi în domeniu.
“Tehnologia ne dă posibilitatea să supraveghem și atunci când nu există niciun motiv de a supraveghea pe cineva. Asta face tehnologia foarte importantă”, spune Wozniak, omul care a creat primele două computere personale din lume – Apple I și II, prezent acum la IAA Global Conference, eveniment al industriei internaționale de publicitate.
CITEȘTE ȘI Sfaturile co-fondatorului Apple, Steve Wozniak, către tinerii antreprenori români: Mulți merg la cursuri de business și așteaptă bani. E greșit! Trebuie să construiești o companie de la zeroEl prezintă ca exemplu firmele care fac bani din datele personale, din gândurile și aminitirile oamenilor, așa cum se întâmplă cu Facebook, care face bani din aceste informații și nu plătește la schimb.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
“Cine e mai important? Ființa umană, în felul în care suntem creați, sau tehnologia, ceea ce poate face ea, pentru, împotriva noastră sau cu noi? Nu poți să eviți, câteodată, să fii sclavul tehnologiei, să trebuiască să faci lucrurile în acord cu tehnologia, să fii supravegheat de tehnologie. Câteodată e atât de mare că n-o poți opri”, spune inginerul din spatele primelor computere Apple.
În opinia sa, oamenii nu se simt sclavii tehnologiei, încă, cum nu s-au simțit nici când au apărut automobilelor, deși am devenit dependenți de ele.
Chiar dacă creierul uman se adaptează la mediul și la tehnologie, am început să credem că răspunsurile la orice întrebări sunt mereu în dispozitivele noastre: “Și poate că e mai puțin impetuos ca oamenii să vină cu propriile răspunsuri. Cred că e una din marile schimbări”, explică Wozniak.
Una din explicațiile dependenței față de tehnologie stă și în puterea pe care ne-o oferă: “Când ții în mână un smartphone ești mai puternic decât orice super erou din benzile desenate, poți să apeși un buton și să faci să se întâmple lucruri uimitoare”, adaugă el.
Inteligența artificială nu e inteligență
Wozniak ne îndeamnă să nu ne temem de inteligența artificială.
“Nu cred că inteligența artificială este inteligentă. Cred că e foarte artificială, e simulată, e doar inteligență prefăcută. Și nu cred că va prelua puterea și va putea gândi de una singură, fără oameni”, spune el.
Wozniak nu este încrezător că se va ajunge prea curând la sigularitate – definită ca punctul în care mașinile procesează atât de multă informație precum creierul uman – și ca momentul în care . “Problema e că nu știm cum este configurat creierul uman. E un mare procesor fără un software, fără un organizator”, adaugă el.
CITEȘTE ȘI Sfaturile co-fondatorului Apple, Steve Wozniak, către tinerii antreprenori români: Mulți merg la cursuri de business și așteaptă bani. E greșit! Trebuie să construiești o companie de la zeroWozniak credea în urmă cu câțiva ani că roboții ne vor transforma în animalelor lor de companie, motiv pentru care a început să hrănească câinele familiei cu fripturi. Deși pare că s-a răzgândit în privința ascensiunii inteligenței artificiale, încă spune că hrănește câinele cu mâncarea pe care o mănâncă și el.
“Construim roboți să aibă grijă de toate nevoile noastre. Poate că într-o zi nu vom face nimic, poate că nici nu va trebui să muncim, se va avea grijă de noi, precum câinele familiei. De aceea am început să îmi hrănesc câinile cu mâncare pentru oameni bună, pentru că și eu vreau să fiu tratat bine”, explică Wozniak.
Pe de altă parte, el îndeamnă oamenii să nu se îngrijoreze nici de ascensiunea automatizării, dând exemplul mișcării ludiților de la începutul secolului 19, care distrugeau mașinile industriale pe motiv că-i lasă fără pâine.
“Hei, am trecut joburile dintr-o zonă în alta”, spune Wozniak, și adaugă: “Dacă te îngrijorezi tot timpul asupra a ceea ce vine, că vor dispărea locurile de muncă, îți va da mai multe încruntări. Nu vreau să fac asta”.
Despre bitcoin și blockchain
“Sunt un mare fan al blockchain”, susține Wozniak. “E ceva ce n-am priceput de la început, credeam că e mai mult vorba de cripto-monede. Dar văd atât de mulți oameni din toată lumea dezvoltând soluții blockchain. Asta aș studia în principal, dacă aș fi student la inginerie”, adaugă el.
“Blockchain va impacta domenii la care nici nu ne putem gândi acum”, crede Wozniak și compară momentul în care ne aflăm din punct de vedere al perspectivelor cu cel al invenției pc-urilor sau smartphone-urilor.
Fiecare business care merge pe tranzacții – bănci, companii aeriene, băcănii, cumpărăturile online - e un candidat la tehnologia blockchain, susține Wozniak.
El a și cumpărat un produs al acestei tehnologii. Deține monede virtuale bitcoin și ethereum.
“Am vreo 15 bitcoini. I-am cumpărat când valoarea era mai jos. Nu prea verific cât costă, nu mă interesează lucrurile financiare, dar știu că acum au crescut mult în valoare. 7 dintre ei au fost furați de la compania care îi ținea pentru mine. Cineva i-a cumpărat cu un card de credit și apoi a anulat plățile”, povestește el.
CITEȘTE ȘI O nouă rectificare bugetară la Primăria Capitalei: Bani luați de la infrastructură, 2,5 milioane de lei pentru statuile lui Martin Luther și Jean Calvin și încă un milion de lei la PatriarhieWozniak spune că nu face o investiție, ci mai mult descoperă cum funcționează tehnologia și indică către o aplicație care îi arată toată locurile în care poate plăti cu bitcoin într-un anumit oraș. “Vreau ca, la un moment dat, să călătoresc și să trăiesc doar cu bitcoin și nimic altceva”, explică el.
Apple Store, tehnologia care a schimbat cel mai mult viața
De la Apple Computer, produsul cel mai important, care i-a schimbat cel mai mult viața nu este niciunul din gama următoare de PC-uri și nici măcar iPhone-ul, cel mai mare succes al Apple. “iStore este produsul care mi-a schimbat cel mai mult viața”, spune Wozniak și explică cum accesul la aplicații făcute de terți a dus la transformarea lumii într-una cu acces instant la servicii precum hărți cu restaurante, Uber sau Airbnb.