Statul, prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), va scana, începând cu 2019, toate domeniile “.ro” și cu alte extensii găzduite în România și, dacă vor fi identificate amenințări cibernetice pentru utilizatori, deținătorii paginilor web respective vor fi informați, a declarat directorul general al CERT-RO, Augustin Jianu, într-o conferință de presă.
“Vrem să prevenim infestarea calculatoarelor utilizatorilor, atunci când vizitează o pagină web, cu viruși și alte aplicații care pot produce daune sau pot infecta alte calculatoare. Estimat la 3 milioane de lei, proiectul va fi gata peste doi ani. În cel mai scurt timp vom lansa licitația pentru serviciile de proiectare tehnică, pentru a stabili modalitățile de realizare și resursele necesare punerii în practică a proiectului. Sperăm să fim gata cu proiectul, denumit Sistem de alertare timpurie și informare în timp real, în 2019”, a afirmat Jianu.
Potrivit șefului CERT-RO, numărul paginilor web cu extensia “.ro” infectate a depășit 17.000 în 2015, în creștere cu 58% față de anul precedent.
CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ a acceptat ca datele deținătorilor de domenii web persoane fizice să fie publice fără acordul lor“Datele au fost furnizate CERT-RO de partenerii noștri. Prin intermediul unui proiect pilot, CERT-RO a identificat, în urma unei scanări, patru pagini web private din România infectate cu viruși de tip ransomware, care blochează calculatorul si solicită proprietarului diferite sume de bani pentru deblocarea acestuia”, a spus Jianu.
Conform unui studiu Bitdefender dat publicității la începutul acestui an, aproape jumătate (48%) dintre românii victime ale clasei de viruși ransomware au plătit, în medie, suma de 550 lei pentru a-și recupera informațiile de pe terminalul blocat.
Studiul mai spune că amenințările cibernetice de tip ransomware, care vizează atât consumatori individuali, cât și companii, au făcut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial în ultimul an față de anul precedent, prin blocarea dispozitivelor și solicitarea de recompense.
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este o structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice.
CITEȘTE ȘI Facebook, Google și alte companii din online, investigate de Fiscul românescEntitatea se află în coordonarea Ministerului Comunicațiilor și este finanțată integral de la bugetul de stat.
Datele CERT-RO arată că instituția a primit, în 2015, peste 68 milioane alerte de securitate cibernetică cu privire la mai mult de 2,3 milioane IP-uri unice din România implicate în diverse tipuri de incidente de securitate cibernetică. Cifrele sunt în scădere față de 2014.