Nerespectarea de către stat a calendarului de creștere a contribuțiilor la Pilonul II a avut ca efect diminuarea cu 12,9% a sumelor acumulate în conturile românilor, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Cu toate că legislația prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II (pensii private obligatorii) de la 2% (din venitul brut al fiecărui salariat) în 2008 la 6% în 2016, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018.
“Practic, din cauza nerespectării legii de către stat, românii au acum, după 10 ani de funcționare a Pilonului II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal de pensie private decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul negativ la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)”, a declarat Radu Crăciun, membru în Consiliul Director al APAPR, prezent în Comisia economică, industrii și servicii a Senatului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un nou atac la pensiile private: vrea să taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II. 7 milioane de români afectațiPotrivit APAPR, performanțele Pilonului II au confirmat așteptările inițiale. Astfel, randamentul investițional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent.
La finele lunii februarie, totalul activelor celor 7 fonduri de Pilonul II a ajuns la 41,7 miliarde de lei. Din această sumă, 7,2 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor de către administratori.
Banii fondurilor de pensii sunt investiți în proporție de 92% în economia românească, plasamentele având un profil conservator (circa 75% în obligațiuni și piață monetară).
La Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin plasamente de circa 1,9 miliarde de euro (20% din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate.
“Pilonul II a avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice lansate pe BVB, fondurile de pensii cumpărând participații de până la 20%-25% în cadrul ofertelor”, se arată în prezentare.