Star Storage, furnizor de servicii cloud cu afaceri de aproape 30 milioane de lei, a solicitat Tribunalului București intrarea în procedură generală de insolvență prin reorganizare și a anunțat, printr-un comunicat, că decizia a fost luată de conducerea companiei având în vedere obiectivele pe termen lung, precum și angajamentul față de angajați, clienți și parteneri, fiind o decizie influențată în mod semnificativ de perioada excepțională a pandemiei COVID-19, perioadă în care compania s-a confruntat cu provocări neașteptate, generând pierderi și costuri excepționale.
"În ciuda unei reveniri la profitabilitate în 2022 și 2023, Star Storage fiind în acest moment o companie profitabilă, cu EBITDA pozitiv, efectele din trecut ale pandemiei au continuat să influențeze negativ rezultatele și stabilitatea financiară a companiei, urmând a afecta în continuare performanța sa, dacă nu s-ar fi luat măsura declanșării procedurii de insolvență prin reorganizare. Deși sumele reprezentând taxe, întârziate la plată în perioada 2020-2022, au fost reeșalonate pe termen lung urmând a fi achitate conform unui plan foarte strict stabilit de managementul companiei, schimbările legislative intervenite în martie 2023 prin care s-au modificat condițiile de aplicare a înlesnirilor la plată a datoriilor au creat dificultăți suplimentare", se arată într-un comunicat al Star Storage.
Toate aceste schimbări, se arată în document, au pus Star Storage în imposibilitatea de a mai continua planul inițial de reeșalonare la plată a datoriilor și la luarea deciziei de a deschide procedura de insolvență prin reorganizare, pentru a-și menține în continuare capacitatea de a desfășura operațiunile în condiții normale.
La finele anului 2022, conform termene.ro, datoriile totale ale companiei însumau 55,373 milioane de lei, de la 64,185 milioane de lei în 2021 și 61,753 milioane de lei în 2020.
Afacerile companiei s-au înscris pe un trend negativ în intervalul 2018 - 2022, de 67,527 milioane de lei la 29,407 milioane de lei.
Anul 2022 a fost profitabil pentru Star Storage, cu un rezultat net de 3,228 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 6,57 milioane de lei în 2021.
"Nu a fost o decizie pe care să o luăm ușor. Vrem însă să ne asigurăm angajații si partenerii că nu va exista un impact negativ în ceea ce privește continuitatea operațională, activitățile noastre de zi cu zi nefiind afectate și, mai mult, ne așteptăm ca acestea să fie îmbunătățite. Prin restructurarea fundației noastre financiare, vom deveni mai puternici și mai rezilienți. Vreau să mulțumesc echipei, dar și partenerilor și clienților noștri pentru sprijinul continuu și să îi asigur că vom menține o comunicare deschisă și transparentă pe parcursul întregului proces.", a declarat Cătălin Păunescu, directorul general al Star Storage și acționar cu o cotă de 99,5%.
Potrivit comunicatului, compania nu va fi afectată de concedieri sau disponibilizări. Star Storage avea la finele anului trecut peste 170 de angajați.
Pentru viitor, Star Storage asigură toate părțile interesate că operațiunile zilnice vor continua fără întreruperi.
"În condițiile în care Star Storage a înregistrat o creștere de peste 30% în 2023 față de 2022, managementul companiei estimează că această tendință pozitivă va continua și în anii următori, fiind sprijinită de măsurile luate de diminuare a efectelor negative din trecut, din perioada pandemiei. În concluzie, această decizie reflectă angajamentul companiei față de o gestionare responsabilă și strategică a situației curente și a efectelor semnificative ale crizei COVID-19, în interesul companiei, al angajaților și al partenerilor de afaceri", se arată în comunicat.
Înființată în anul 2000, cu un portofoliu de peste 500 de clienți pe 4 continente, Star Storage este un furnizor global de tehnologie care dezvoltă și livrează, folosind inteligența artificială și abordarea de tip low-code, soluții pentru digitalizarea și automatizarea proceselor, gestionarea eficientă a conținutului nestructurat și asigurarea conformității cu reglementările legale pentru organizații private și publice de top.