SRI a pus în funcțiune sistemul pentru anumite firme și persoane fizice

SRI a pus în funcțiune sistemul pentru anumite firme și persoane fizice
scris 13 iun 2019

Serviciul Român de Informații (SRI) a pus în funcțiune sistemul IT prin care se speră că va fi mai bine controlat modul de cheltuire a banilor în instituții publice. Sistemul ar trebui să poată identifica rapid și firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe societăți și au cazier judiciar, precum și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile cumpărate.

"Serviciul Român de Informații, prin Unitatea Militară 0929 București, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile, a finalizat la termen implementarea proiectului SII ANALYTICS - Sistemul informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date, cod MySMIS2014+ 101622, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Operaționalizarea proiectului a dus la atingerea scopului definit de "dezvoltare a funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei și abuzurilor și creșterea eficienței în actul guvernamental", așa cum a fost constatat și de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OISPSI), precum și de auditorul extern contractat să verifice corecta implementare a proiectului, în intervalul decembrie 2018 - februarie 2019", a transmis SRI către Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: Endava vinde centrul de excelență fintech din București către Worldpay, care procesează peste 40 miliarde tranzacții anual la nivel global CITEȘTE ȘI Tranzacție: Endava vinde centrul de excelență fintech din București către Worldpay, care procesează peste 40 miliarde tranzacții anual la nivel global
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Estimat la 114,6 milioane de lei, fără TVA, proiectul a fost atribuit, prin licitație, asocierii formate din Siveco Romania și Nova Tech Integrated Solutions pentru suma 95,4 milioane de lei, fără TVA.

"Astfel, s-a concluzionat că sistemul pune la dispoziția instituțiilor publice mecanisme avansate de integrare, corelare, regăsire, vizualizare, analiză, colaborare și avertizare, asigurând astfel construirea unor procese ample de explorare, descoperire și investigare a situațiilor generatoare de fenomene de criminalitate organizată și evaziune fiscală la nivel național, precum și a faptelor asociate fenomenului de corupție și de finanțare a terorismului, în vederea diminuării și prevenirii acestora", spune SRI.

Tudor, IT Teams: Europa nu va fi niciodată un Silicon Valley, dar ar putea să o depășească pe un model diferit CITEȘTE ȘI Tudor, IT Teams: Europa nu va fi niciodată un Silicon Valley, dar ar putea să o depășească pe un model diferit

Conform caietului de sarcini al licitatiei, introducerea unui astfel de sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date este argumentată de SRI prin modernizarea și eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție sau evaziune fiscală.

Alte argumente avansate sunt dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei și abuzurilor și creșterea eficienței în actul guvernamental, creșterea gradului de utilizare a serviciilor de eguvernare din prisma procesării și interpretării datelor.

"Deși gradul de reducere a redundanței plăților sau de creștere a eficienței nu sunt indicatori direcți ai proiectului, depinzând de factori multipli, ca de exemplu cooperarea instituțională în efortul comun de diminuare a acestor fenomene, gradul de utilizare a sistemului etc., o primă estimare a unor astfel de parametrii va putea fi realizată la un an de la operaționalizarea sistemului, de către fiecare dintre beneficiarii acestuia. Totodată, având în vedere gradul de inovare al acestui sistem - primul de acest gen finanțat de UE în Europa Centrală și de Est - este greu de estimat, la această dată, impactul bugetar la nivelul beneficiarilor", mai spune SRI.

Orange România în 2018: afaceri mai mari, profit net în scădere CITEȘTE ȘI Orange România în 2018: afaceri mai mari, profit net în scădere

Pe lângă încercarea de a centraliza mai atent procesul de cheltuire a banului public, utilizarea sistemului IT va permite SRI să obțină răspunsuri rapide, în mai puțin de 60 de secunde, la întrebări de tipul:

- care sunt societățile comerciale ai căror acționari sau administratori figurează la mai mult de N societăți comerciale și au cazier judiciar?

- care sunt societățile comerciale înființate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajați în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N și cu rambursări de TVA mai mari de S lei?

- care sunt societățile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?

- care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA - AAAA și creditele bancare contractate pe perioada BBBB - BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătrați de teren / clădiri * V și auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC - CCCC?

CEO Metropolitan Life România: Creșterea asigurărilor de viață - limitată de nivelul redus de educație financiară și lipsa stimulentelor fiscale CITEȘTE ȘI CEO Metropolitan Life România: Creșterea asigurărilor de viață - limitată de nivelul redus de educație financiară și lipsa stimulentelor fiscale

Implementarea întregului sistem informatic va fi însoțită de dezvoltarea unei platforme Big Data și a unei componente de acces securizat în condiții de mobilitate, extensie a platformei Big Data.

Platforma Big Data va avea o componentă de analiză avansată ce va permite SRI și altor instituții să analizeze întregul volum de date existent.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri
sistem it
cheltuieli publice
frauda
licitatie