MOL a majorat în noaptea de vineri spre sâmbătă prețul benzinei cu 10 bani/l, și pe cel al motorinei cu 7 bani/l, iar Lukoil a scumpit doar motorina cu 6 bani. Liderul pieței, OMV Petrom a luat o pauză, după scumpirea cu 10 bani/l de vineri a ambilor carburanți.
Prețul petrolului Brent, de referință pe piața europeană, a crescut vineri cu 1,62 dolari sau 1,4%, la 120,65 dolari pe baril în urma unui atac cu rachete asupra unei facilități de distribuție a petrolului din Arabia Saudită, deținută de Aramco. Înainte de acest incident, Brent-ul se depreciase cu 3%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă vineri dimineață, MOL vindea benzina standard la stațiile sale din București cu 7,75-8 lei/l, la primele ore ale zilei de sâmbătă prețurl urcase la 7,85-8,1 lei/l. Este prima scumpire a benzinei efectuată de MOL în ultima săptămână.
Și prețul motorinei a fost majorat de grupul maghiar, de la un preț de 8,21-8,4 la unul de 8,28-8,47.
Lukoil a scumpit la rândul său cu 6 bani motorina, de la prețul de 8,08-8,11 lei/l practicat vineri la unul de 8,14-8,17 lei/l la primele ore ale acestui weekend.
Benzina comercializată de Lukoil a rămas la același preț de vineri, de 7,74-7,79 lei/l.
Carburanții vânduți de OMV Petrom au rămas la nivelul zilei de vineri atât la stațiile Petrom (8,13-8,22 lei/l la motorină și 7,7-7,84 lei/l la benzină), cât și în cele OMV (8,28-8,52 lei/l la motorină și 7,9-8,09 lei/l la benzină).
Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina, arată șefii Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global. Prețul motorinei în Europa a crescut accelerat în ultimele săptămâni, fiind inflamate și de posibilitatea interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia.
Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului.
Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile.
De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 60%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 26% în cazul benzinei și cu aproximativ 33%, în cazul motorinei.