România a cerut suspendarea livrării unor doze de vaccin anti-COVID în iunie, urmând să primească 2.635.680 din totalul de 7.103.160 programate pentru această lună, a anunțat, marți, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.
"Este în lucru deja o procedură de aliniere a framework-ului legal, a normelor juridice care dau posibilitatea revânzării de doze de către Ministerul Sănătății, însă pentru perioada următoare, dat fiind faptul că este un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient s-a discutat și s-a transmis o suspendare a unui număr de doze", a explicat el, într-o conferință de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit lui Baciu, din vaccinul produs de BioNTech Pfizer, în iunie, România ar fi trebuit că primească 4.366.444 de doze, însă, ca urmare a solicitării de a le ține în așteptare pentru o perioadă, se vor livra 1.928.162, scrie Agerpres.
De la Moderna trebuiau să se primească 835.200 de doze și pentru perioada următoare s-au suspendat câteva tranșe, astfel încât se vor livra 128.400, iar pentru Astra Zenecca se vor primi 167.200 de doze pentru luna iunie.
"Pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson nu se suspendă dozele și tranșele săptămânale, acestea vor fi desfășurate după cum au fost anunțate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând un total de 411.920 de doze produse de Johnson&Johnson", a declarat Andrei Baciu.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizareEl a precizat că, în total, luna aceasta trebuiau să fie livrate 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680.
Până în prezent, România a recepționat aproape 15 milioane de doze de vaccin anti-COVID.
"Încă de la bun început Comisia Europeană a încheiat aceste contracte cu mai multe companii pentru un număr de doze mai mare decât populația eligibilă, populația estimată inițial. S-a luat în calcul, încă de la bun început, că se va ajunge la un punct în care va exista un surplus de doze. Tocmai pentru acest motiv este prevăzută în fiecare contract posibilitatea de a dona, posibilitatea de a revinde dozele de vaccin în surplus. Sigur că acestea au fost condițiile pe care Comisia Europeană le-a stabilit cu companiile producătoare, tocmai pentru a asigura cetățenilor europeni și un acces la vaccinare, la vaccinuri cât mai rapid și în volume cât mai mari și s-a ajuns și în acest punct, nu numai noi în România, peste tot la nivel european, în care ajungem la un surplus de doze de vaccin", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Potrivit acestuia, până să se finalizeze și să intre în funcțiune mecanisme centrale de donare sau de revânzare, România a demarat activități de donare de vaccin către Republica Moldova.